Internetes megjelenések optimalizálása – Külhoni német újságírók találkozója Berlinben

Forrás: Neue Zeitung

Csak rövid ideig tartott a bizonytalanság a Web 3.0-szeminárium ismerkedős játékán, amikor is a résztvevők betájolták, hogy egymáshoz képest földrajzilag honnan érkeztek. A stuttgarti Külföldi Kapcsolatok Intézete (ifa) október 6-8. között invitálta őket Berlinbe a Web 3.0 médiatanácskozásra. A Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában valamint a Független Államok Közösségében dolgozó negyven médiamunkás a webes újságírással foglalkozott a találkozón.

A schwanenwerderi Evangélikus Oktatóközpont (Potsdam közelében, a Nikolassee partján) csodás kulisszát nyújtott a tanácskozáshoz. Négy workshop keretében, melyeket elismert (webes) újságírók tartottak, valamennyi szervezet számára hasznos információk hangzottak el.

Lehetőség nyílt tapasztalatcserére és intenzív beszélgetésekre is. A nyitónapon a szervezők, többek között Sandra Hackert (ifa) köszöntője után, az újságírók, valamint az egyes országok német kulturális szervezetei és az internetportálok képviselői mutatkoztak be. A prezentációk középpontjában az egyes résztvevők által képviselt internetmegjelenések álltak. A magyarországi németek képviseletében jelen volt Ambach Mónika, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ igazgatója, aki a www.zentrum.hu webportált mutatta be, valamint Arnold Krisztina rádiós szerkesztő, aki a FunkForumot is reprezentálta és Korb Angéla, aki a Neue Zeitung (www.neue-zeitung.hu) és a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetségének (www.vudak.hu) honlapját mutatta be.

Kazahsztán volt a földrajzilag legtávolabb eső pont, amelyet a Deutsche Allgemeine Zeitung, egy Közép-Ázsiában kiadott német-orosz nyelven kiadott hetilap munkatársa ismertetett. Képviseltette magát a nyomtatott sajtó is: a Königsberger Express, a Lett-landweit, a romániai Allgemeine Deutsche Zeitung illetve a cseh LandesZeitung.

A kétnapos intenzív, négy csoportban zajló munka folyamán a résztvevők megismerkedhettek a németországi online újságírás különböző súlypontjaival, a trendekkel és a tartalmak súlyozásával. A fontos témák, mint a webes tartalmak prezentációja honlapokon – hiszen gyakorlatilag általuk ismeri meg a világ a külhoni német kisebbségek kezdeményezéseit, projektjeit és internetes megjelenéseit – a közösségi háló haszna és praktikus tippek mind azt eredményezték, hogy az újságírók, a média- és kulturális intézmények képviselői gyakorlati tudással és ismeretekkel térjenek haza.

Külön köszönet illeti a stuttgarti ifa-t, hogy lehetővé tette ezt a találkozót, melynek során a jelenlévők bepillantást kaphattak az egyes német kisebbségek életébe és tevékenységébe, valamint megismerhették a külhoni, Közép-, Dél- és Délkelet-Európában és a FÁK államaiban megjelenő német nyelvű médiumokat.

Korb Angéla
(Magyarra fordította: Ambach Mónika)

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo