IV. Ausztria-nap: Egy évszázad mérföldkövei (1914-2014)

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Német Iskolaegyesületek Szövetsége (Bund Ungarndeutscher Schulvereine – BUSCH) és az Osztrák Kulturális Fórum (Österreichische Kulturforum – ÖKF) október 10-én rendezte meg a IV. Ausztria-napot. A sokrétű előadások elsősorban a magyarországi német oktatási intézmények tanárait célozták meg, a kiindulópont az első világháború kitörésének 100. évfordulója volt.

IMG_20141010_100757

Susanne Bachfischer (ÖKF), Heinz Bernart (Austria Literatur) és Wild Róbert (BUSCH) köszöntőit követően Philip Lesiak tartotta meg izgalmas, átfogó előadását a „rövid 20. századról” (az 1914 és 1945 közötti korszakról) és annak utóhatásairól. Lesiak, a Háborúk Következményeit Kutató Ludwig Boltzmann Intézet munkatársa azt a célt tűzte ki, hogy a tények helyett az összefüggéseket ragadja meg. Bevezetésképp állást foglalt a történelem általános relevanciáját illetően. Ez ugyanis hozzájárulhat a nemzeti és személyes identitás alakulásához, legitimálhatja a későbbi államrendet, megalapozhat egy ideológiát. A ma ünnepei sokszor történelmi eseményekből eredeztethetők. Az előadó öt fordulópontot emelt ki az elmúlt évszázadból, hangsúlyozta azok fontosságát. Ezen állomások 1914/1920 (az első világháború kitörése és a békeszerződések), 1934/1938 (gazdasági világválság és az Anschluss), 1955/1956 (osztrák államszerződés és magyarországi forradalom) valamint 1989/2004 (rendszerváltozás és EU-bővítés) voltak. Ezekből kiindulva Lesiak áttekintette az egész évszázadot és elhelyezte Ausztriát és Magyarországot a világtörténelemben.

Erwin Macheiner, a Budapesti Osztrák Iskola tanára azzal vezette be az intézmény négy diákjának prezentációit, hogy a mai fiatalság felelős a jövőért. A diákok előadásai megmutatták, hogy nem okoz nekik gondot az olyan érzékeny témákkal való foglalkozás, mint a háborús következmények, a terrorizmus vagy a polgárháború.

IMG_20141010_122651

Az ebédszünet után Lukas Birsach, a Hölzel Verlag értékesítési vezetője arról számolt be, hogy hogyan járulhatnak hozzá a rendszeresen frissített atlaszok legújabb kori történetünk / történelmünk jobb megértéséhez. A térképek változásai sokszor politikai vagy ideológia eredetűek, sok minden függ a szerkesztők világnézetétől.

Manz Adél, a bajai Eötvös József Főiskola intézetvezetője bemutatta a Heinz Bernart által képzési platformnak elkeresztelt projektet. Kiindulópontja az volt, hogy a nemzetiségi általános iskolákban gyakorlatilag csak magát a nyelvet oktatják németül, mert más tantárgyak esetében nincs német nyelvű pedagógusképzés. Ezt a hiányt igyekszik most pótolni a főiskola. A mintaprojekt 2013 nyár végén indult el, most úgy látszik, sikertörténetről beszélhetünk.

A nap levezetéseként Nyakas Orsolya a 150 éve született Richard Strauss dalaival kápráztatta el a közönséget.

Mayer István

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo