Liebestrommeln: Jutta Treiber felolvasása az Osztrák Kulturális Fórumban

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Október 28-án a Zentrum-Programme im HdU rendezvénysorozat kivételesen az Osztrák Kulturális Fórum vendége volt. Jutta Treiber felolvasására a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és az OKF együttműködésében került sor, a rendezvény könnyed szórakozást nyújtott a hallgatóságnak.

IMG_5625

Az írónő 1949-ben a burgenlandi Oberpullendorfban, egy eredetileg magyar nyelvű településen született. Anglisztikát és germanisztikát tanult, egy ideig tanárként dolgozott. 1988 óta szabadúszó író. A mai napig több mint 40 könyve jelent meg, melyek 23 nyelven olvashatók. Felnőtteknek szóló művei mellett gyermek- és ifjúsági könyveket is ír. Munkásságáért számos kitüntetést kapott, többek közt a Osztrák Állam Gyermek- és Ifjúsági Irodalmi Díját 1996-ban és 2007-ben.

IMG_5556

A Budapesten most bemutatott Liebestrommeln című regény alcíme „Kur-Schmonzette”. Egy fürdőhelyi szerelmi háromszög történetét meséli el szatirikus, tudatosan giccses stílusban. Felépítése egy operettéhez hasonló: indításként felhangolják a „hangszereket”, amelyet szavak és kifejezések összevisszaságával mutat be a szerző. Az írónő számos elidegenítő effektust alkalmaz a műben, az auktoriális elbeszélő nem csak az eseményeket, magát a szöveget is kommentálja. A mondatok hangzása egyes helyeken éppolyan fontos, mint a tartalmuk.

IMG_5638

Jutta Treiber nem csak kivételes írónak, hanem tehetséges felolvasónak és kimondottan barátságos személyiségnek is bizonyult. Látszott rajta, hogy a felolvasás véletlenül sem kellemetlen kötelesség volt számára, élvezte a közönség jelenlétét, nyitott volt személyes beszélgetésekre is.

Az est igen jól sikerült, és reménykedhetünk benne, hogy a két szervező intézmény a továbbiakban is együttműködik majd.

Mayer István

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo