Mindig hű maradt az alkotáshoz – Wrabel-képek a Magyarországi Németek Házában

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hasonló programokról, hírekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Zsúfolásig megtelt a terem, nagy érdeklődés kísérte a Wrabel-kiállítás megnyitóját a Magyarországi Németek Házában. Az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából, október 21-én megnyitott tárlaton látható festményeket Wrabel Sándorné, a művész özvegye bocsátotta a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ rendelkezésére. 

IMG_5186

Wrabel Sándor egyike a kevésbé ismert magyarországi német festőknek. A művész 1926-ban született Budapesten, tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte, mesterei Pór Bertalan és Kisfaludi Strobl Zsigmond voltak. Életének meghatározó pontja volt az 1956-os forradalom, az ezeket az eseményeket feldolgozó ciklusa miatt folyamatosan zaklatták, a perifériára szorították. Később Olaszországban tudott kiállítani, ahol az évek folyamán számos díjat is nyert. Az 50-es, 60-as években kedvelt témái közé tartoztak a tájképek. A harmonikus természetábrázolásokat azonban később megrázó hatású kompozíciók váltották fel, amelyeken az emberi szenvedés került elő̋térbe.

Ambach Mónika, a Zentrum igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy harcolni nem csak fegyverekkel lehet, hanem művészettel is, és pont ez a felfogás lett Wrabel Sándor veszte. Mellőzöttsége nagy veszteség volt a művészetkedvelőknek. Ezért is fontos, hogy a Zentrum-Programme im HdU keretében most láthatóak Wrabel csodálatos alkotásai.

Az 1992-ben elhunyt festő életművébe Cseh Borbála művészettörténész vezette be a közönséget. A művészt a forradalom ikonikus figurájának nevezte. A művészettörténész kiemelte, hogy Wrabel fegyvere a morális reflexió volt és harca erőszakmentes volt. Nem játszotta a neki kiosztott szerepet. Ő nem volt áldozat, szolga, nem vált egy politikai erő bábjává. Magyarországi németként mindig hű volt a hazájához. Művészként mindig hű maradt az alkotáshoz. Tapasztalatai, az egész élete egy szolgálat volt és példaértékű. (Az előadás német nyelven itt olvasható >>>)

A rendezvény csodás zenei keretét a Nagyné dr. Szabó Zsuzsanna vezette 18. kerületi Liederschatz kórus, valamint Gráf Ágnes hegedűn adta.

A kiállítás november 19-ig (munkanapokon 9.00 és 16.00 óra között) tekinthető meg a Magyarországi Németek Háza rendezvénytermében. 

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo