Nagy Viktória – Új gyakornok a Zentrumnál

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

2014. október 1-től új gyakornok segíti a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ munkáját. A következő sorokban ő maga mutatkozik be.

Nagy Viktória vagyok, 19 éves, német nemzetiségi-angol osztatlan tanári szakirányon második éve az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója vagyok. Emellett részt veszek a YOU.PA programban is, melynek végén ifjúsági menedzser minősítésre tehetek szert. Egyik feladatom, hogy egy magyarországi németekkel foglalkozó intézményben gyakornokoskodjam, hogy jobban megismerjem annak a szervezetnek működését. Így esett a választásom a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központra.

nagyviktoria

Újbarkon lakom, amely magyarországi német település. Közigazgatásilag Újbarok és Szár közös hivatal alá tartozik, így sokkal egyszerűbb programokat szervezni, melyekkel a hagyományőrzésre hívjuk fel a figyelmet és ápolhatjuk a ránk hagyott kincseket. Szabadidőmben a helyi nemzetiségi önkormányzat munkáját segítem, legyen itt szó Márton-napi felvonulásról, nemzetiségi napról vagy valamilyen programról a tájházban. A szabadidőm másik nagy részét a néptánc teszi ki, hiszen immáron 12 éve vagyok tagja a Saarer Tanzgruppe tánccsoportjának. Minden héten tartunk próbákat, melyek a hétvégi fellépésekre vagy táncversenyekre készítenek fel minket. Fontosnak tartjuk másfajta programok szervezését is, így évente több alkalommal rendezünk hagyományőrző délutánokat, kirándulásokat, bálokat, táncházakat; nyaranta pedig tánctáborokat. Egy ilyen közösségben sokat tanulhatunk toleranciáról, az összefogás erejéről és természetesen a társadalmi kapcsolatokról is. Ez a „hobbi” tulajdonképpen egy egész éves elfoglaltság, amit nem lehet csak úgy a szögre akasztani, de tehernek soha nem tartanám!

Másik elfoglaltságom, amit már régóta űzök, a fuvolázás. 9 éve játszom ezen a hangszeren, idővel a zeneiskola zenekarához is csatlakoztam és mára a Tanzhauskapellében is játszom Farkas Tamás kezei alatt. Ezek mellett szeretek még olvasni, utazni és mindent, ami a kreativitással kapcsolatba hozható.

A német nyelvtudásomat különböző forrásokból szereztem. Kiskorunkban az öcsémmel és velem otthon németül beszéltek, amire aztán a szári nemzetiségi óvodában építhettem. Az általános és középiskolában egyaránt emelt óraszámban tanultam a nyelvet, de ami igazán nagy lökést adott, az a német nyelvterületen töltött időszak volt. Hatodik és kilencedik osztályban egyaránt egy-egy hónapot töltöttem Cloppenburgban, ahol iskolába jártam, és ahonnan fantasztikus tapasztalatokkal tértem haza.

Mindent egybevetve bízom benne, hogy a Zentrumnál töltött időm alatt sokat tanulhatok és tapasztalhatok, valamint újabb kihívásokkal nézhetek majd szembe.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo