Nemzetiségi választások 2014: az eredmények

Forrás: Zentrum

Szeretné követni a választásokról szóló híreket?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Október 12-én, vasárnap került sor a nemzetiségi önkormányzati választásokra. A következőkben áttekintjük a magyarországi németséget illető eredményeket.

wahlen_logo

A választói névjegyzékben szereplő 40 057 polgárból 28 150 adta le szavazatát az országos lista választásán. Meglehetősen sok volt az érvénytelen szavazat (3 285), amelynek okáról valószínűleg még hosszú ideig fognak vitatkozni. 24 822 választó jelölte be az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége (ÉMNÖSZ) egységes listáját. Az új országos önkormányzatnak 39 tagja lesz.

Budapesten, mint ismeretes, két német területi lista versengett, az ÉMNÖSZ mellett a XVI. Kerületi Német Kulturális Egyesület (NKE). A 7 közgyűlési helyből 5-öt az ÉMNÖSZ szerzett meg, 2-t az NKE. Az egyes budapesti kerületekben 46 ÉMNÖSZ- és 23 NKE-jelölt szerzett mandátumot.

A várakozásoknak megfelelően a fővároson kívül 12 megyében alakulnak területi német önkormányzatok, 7-7 képviselővel. Valamennyi 406 érintett településen érvényes volt a választás, rendben zajlott, sajnos átlagosan csak a választásra jogosultak kétharmada vett rajta részt.

A részletes eredményeket a valasztas.hu weboldalon tekinthetik meg.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo