Nemzetiségi választások: mérleg

Forrás: Zentrum

Szeretné követni a választásokról szóló híreket?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Sikeresnek értékelte a múlt vasárnap tartott nemzetiségi választásokat Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Önkormányzatának ügyvezető elnöke. Véleménye szerint az országos listára leadott csaknem 30 000 szavazat erős legitimációt biztosít az új közgyűlésnek.

LdU

Az országos önkormányzati választáson a német nemzetiséget egy az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége (ÉMNÖSZ) által összeállított 57 fős lista képviselte. Mivel a regisztrált német választók száma 25 000-nél több, 50 000-nél azonban kevesebb volt, a magyarországi németeket országos szinten 39-en képviselik, akiknek neveit alább olvashatják alfabetikus sorrendben.

Screen Shot 2014-10-16 at 16.39.00

Területi önkormányzatokat Budapesten és a következő 12 megyében választhattak: Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém. Vasban és Zalában nem sikerült elég helyi önkormányzatot alakítani, így ott nem állíthattak megyei listát. Az ÉMNÖSZ mellett a XVI. Kerületi Német Kulturális Egyesület is állított budapesti regionális listát (5 illetve 2 helyet szereztek a budapesti regionális önkormányzatban).

A helyi önkormányzati választásokon 22 jelölőszervezet vett részt. 406 önkormányzat alakul meg.

Valamennyi statisztika a nemzetiségi választásról a valasztas.hu-n >>>

Kampány nélkül nincs sikeres választás: a magyarországi németek mozgósításán több szervezet is dolgozott, több médiát is felhasználtak. Jelentős része volt ebben a parlamenti választások kapcsán létrehozott Deutsche Liste – Die erste Wahl Facebook-oldalnak, amelynek működtetői többek között nyereményjátékokkal és plakátkampánnyal ébresztették fel az érdeklődést a közös ügy iránt. A Zentrum saját aloldalt szentelt a választásoknak amelyen valamennyi fontos információt meg lehetett ill. lehet találni. A listavezető Heinek Ottó több interjút adott a közszolgálati rádiónak, ezeket az MNOÖ YouTube-csatornáján meg lehet hallgatni.

A választási időszak mottója hasonlított a 2011-es népszámláláséra: „Steh’ auch jetzt dazu”, és a 70%-os részvétel azt mutatja, a magyarországi németek semmiképp sem közömbösek képviseletük iránt, de még sokat kell tenni azért az elkövetkező öt évben, hogy tovább nőjön ez a szám, ill. több németet sikerüljön rávenni, hogy regisztráljon a választói névjegyzékbe. Az MNOÖ egyik célkitűzése volt, hogy több fiatalt vonjanak be a kisebbségi politikába, ez részben sikerült is.

A következő nemzetiségi választásokra 2019-ben kerül sor.

Mayer István

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2018 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo