Október 12.: nemzetiségi választások




Október 12-én választ Magyarország. A helyi önkormányzatok mellett ezen a napon választják meg a nemzetiségek képviselőit is. A következőkben összefoglaljuk a nemzetiségi választások legfontosabb részleteit.

wahlen_logo

A nemzetiségi önkormányzatok választását más szavazóhelyiségben tartják, mint a helyhatóságit. Valamennyi szavazókör akadálymentesített. Csak az jogosult a szavazásra, akinek neve szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, ezt szeptember 26-ig lehetett kérvényezni.

A nemzetiségi választás három szinten zajlik: a helyi és a regionális nemzetiségi önkormányzatokat valamint az országos önkormányzatot választjuk meg. Helyi önkormányzat azon helységekben jöhet létre, ahol legalább 25-en az adott kisebbséghez nemzetiséghez tartozónak vallották magukat. A regisztrált nemzetiségiek számától függően a testületek három vagy négy képviselőből állnak (100 regisztráltig ill. afölött). Csak ott kerül sor az önkormányzati választásra ahol e számnál több jelölt van. Német helyi önkormányzat 406 településen alakulhat.

Területi önkormányzatok 12 megyében és Budapesten alakulnak. Budapesten két német lista között lehet választani: az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetségéé (ÉMNÖSZ) és a XVI. Kerületi Német Kultúregyesületéé (NKE) között. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata mindenkit arra biztat, hogy az ÉMNÖSZ-ét támogassák. Mindössze egy, 57 nevet tartalmazó országos német lista van. A területi önkormányzatok 7 tagból fognak állni, az új országos önkormányzat 38 tagú lesz.

A választópolgárok legfeljebb három szavazócédulát kapnak, attól függően, hogy választhatnak-e helyi nemzetiségi önkormányzatot ill. területi listát. A helyi választási szavazólapon legfeljebb annyi nevet lehet kereszttel jelölni, ahány fős a testület lesz. A másik két szavazólapon csak egy-egy listát lehet kiválasztani.

Reméljük, hogy valamennyi választásra jogosult magyarországi német él választójogával, és ezzel hozzájárul a nemzetiségi választások sikeréhez.

Mayer István

Minta szavazólap (Bp., VII. ker.) >>>

Ajánlott hírek