You.Pa szeminárium Berlinben

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Október 3-án felkerekedtek a You.Pa 4. szériájának résztvevői, hogy Berlinbe utazzanak a következő szemináriumra. Ebben a programban olyan kelet- és közép-európai fiatalok vehetnek részt, akik német nemzetiségi területen szeretnének tevékenykedni. Mondhatni levelezős rendszerben tanulunk, ezek a szemináriumok pedig a tanultak gyakorlatba való átültetésében segítenek.

IMG_0359

A pénteki nap az utazásé volt, de a vacsora után egy kis beszámoló következett minden résztvevőtől arról, hogy mi történt vele az utolsó találkozás óta, mivel tevékenykedik mostanság. Ez a nap különleges volt abból a szempontból is, hogy a német egység napján sikerült a német fővárosban tartózkodnunk, és belekapcsolódni kicsit az ünneplésbe. Ennek emlékére és tiszteletére első utunk az East Side Gallery-hez vezetett, vagyis ismertebb nevén a Berlini Falhoz. Végigsétáltunk a kb. 1 km-es szakaszon, és persze a fotók sem maradhattak el. Az este további részében a környéket jártuk be, így ismerkedve a „kelettel”.

IMG_0440

A szombati nap feszített tempót diktált. Reggel 9 órás kezdéssel indultak a workshopok, amelyek egészen 18 óráig tartottak, kisebb megszakításokkal persze. Itt beszédtréningek, nyelvtörők kaptak helyet, de a fő irányvonalat a hétvégén a prezentációs- és moderációs technikák képezték. A legtöbb feladatunk ezekhez kapcsolódott, így nem volt nagy meglepetés, mikor egy éppen akkor megismert moderációs technikát kellett valamilyen választott téma segítségével bemutatni. Ezek a témaválasztások olyan jól sikeredtek, hogy a feladat bőven átcsúszott vasárnapra is. Ezzel párhuzamosan pedig visszajelzést is kaphattunk az eddigi munkánkról és a meg ránk váró feladatok egy része is előtérbe került már.

IMG_0387

Este nyakunkba vettük a várost egy idegenvezető segítségével, aki megismertetett bennünket a város legismertebb emlékműivel, épületeivel, múzeumaival. A helyi tömegközlekedés nagyon is a segítségükre volt, hiszen Berlin hatalmas! Nagy szerencsénk volt, hiszen a héten vette kezdetét a Fények Fesztiválja, így a múzeumok, épületek mindenféle színekben pompáztak. Ezt aztán később a Reichstag kupolájából is jól szemügyre vehettük, de csak azután, miután mindenki elkészítette kis fotóját a Brandenburgi kapunál.

IMG_0279

Vasárnap pedig folytatódtak a szombati moderációs feladatok, de eljött a legnehezebb téma is: a közeljövőben ránk váró vizsga, amiről itt minden információt megtudhattunk. Nehéz volt az elválás, hiszen tudtuk, hogy csak sokára látjuk majd egymást és az sem biztos, hogy teljességében együtt marad a csapat, de a feladatunk addig is megvan: egy megvalósítható projekt tervének kidolgozása.

Nagy Viktória

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo