A középpontban: Harta

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Hazahúzó című műsor Hartára látogatott. A 2014. november 22-én az ATV-n sugárzott műsor középpontjában a bútorfestészet, a kolbászkészítés és sok más hagyományőrző tevékenység állt. Nagy Viktória gyakornokunk írásban foglalta össze az adás tartalmát, melyet a cikk végén található linkre kattintva meg is tekinthetnek.

Harta Bács-Kiskun megyében, a Duna partján található. A török időszak után elnéptelenedett településre Mária Terézia uralkodása idején Hessen, Württemberg, Pfalz és Speier környéki németeket telepítettek. Több hullámban érkeztek Németországból betelepülők, 1860 körül többek között 46 bútorkészítő is hazára lelt Hartán, mondta Schneider Péterné Haraszti Mária. A szakma generációról generációra öröklődött. A lakosság közel 7 százaléka német nemzetiségű, akik őrzik és továbbadják hagyományaikat.

mobelmalerei

A híres hartai bútorfestészetről Schneider Péterné beszélt, aki a mai napig gyakorolja ezt a mesterséget. A festészet alapszíne a kék, amelyre hét további színnel festenek és így díszítik a jellegzetes bútorokat. A legjellemzőbb elemek a vonalak és a különböző virágminták. Az elkészítés során nagyon fontos szerepet játszik a szimmetria. Ma három bútorkészítő él a faluban. Schneider Péterné a bútorok miniatűr változatának elkészítésében jeleskedik, amiért 1989-ben a Népművészet Ifjú Mestere címmel tüntették ki.

Harta egyedisége a kolbászkészítésben is megmutatkozik. A füstölés során egy különleges, fűrészporos-akácos eljárással készítik el az alig fűszerezett ételt. Az adásban Kaiber Henrik saját üzemükről is beszélt. A kolbász mellett persze a sertés valamennyi részét feldolgozzák.

Harta a Kiskunsági Nemzeti Park területén fekszik, így az odalátogatóknak lehetősége van megismerkedni a táj jellegzetességeivel is a Duna-part szépségei mellett.

csop_50_eves_jub

A község Helytörténeti Gyűjteményében a Felvidékről betelepített magyarok történetéhez kapcsolódó kiállítással találkozhatunk, míg a Tájházban az ott élő magyarországi németek lakását, népviseletét és gyermekjátékait is megtekinthetjük. 1967-ben Rétfalvy Teofil alapította és azóta őrzi a múlt értékeit.

A Hartai Hagyományőrző Német Nemzetiségi Tánccsoport immár több mint 50 éve működik, amely során számos rendezvénnyel tette színesebbé a falu életét. Fontos esemény a falu életében az évente megrendezett hartai esküvő. Iván Andrea egyesületi elnöktől megtudhattuk többek között, hogy régen a házasság a szülők döntése volt a lány 13 éves kora körül, és hogy az esküvő napján mennyi elintéznivaló volt, többek között a menyasszony fejdísze.

Aki jobban meg szeretné ismerni a sváb kultúra ezen ágát, azt számos rendezvénnyel szívesen várja Harta egész évben!

A Hazahúzó c. adás Hartáról itt megtekinthető >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo