Hajós: a bácskai kisváros mutatkozott be a Magyarországi Németek Házában

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Hajósi paletta volt címe a Zentrum Programme im HdU sorozat november 26-i rendezvényének. Nem csak Umenhoffer Pál naiv művész tényleges palettájáról volt szó, akinek kiállítását a program keretében nyitották meg. Az est során Bács-Kiskun legkisebb városának kultúrcsoportjai léptek fel, és a vendégek tájékozódhattak Hajós történetéről és látnivalóiról is.

Köszöntőjében a Zentrum igazgatója, Ambach Mónika hangsúlyozta, hogy milyen különleges alkalom, amikor egy magyarországi német település mutatkozik be Budapesten. Személyes hajósi élményeiről is mesélt, hiszen több alkalommal volt lehetősége ellátogatni a bács-kiskun megyei városkába, amelynek elragadó hangulata és az ottani vendégszeretet feledhetetlen számára.

Hajós polgármestere, Estók Mihályné Szalczer Erzsébet és Szauter Terézia, a helyi német önkormányzat tagja a helység történetét ismertette. A török idők után svábokat telepítettek ide, első templomát 1728-ban szentelték fel. Már korán központi szerepre tett szert a szőlőtermelés. A település határában található pincefalu ma is a legismertebb látnivalók egyike, de sok látogatót vonz a hajósi barokk kastély is.

A történeti bevezetőt a borászat történetének és a néprajzi sajátosságok összefoglalása követte. Ezután harmonikazenével szórakoztatták a közönséget. A hangszereket magukat is érdemes volt megcsodálni: legalább száz éves gombos harmonikák voltak.

Schőn Mária két újonnan megjelent könyvet mutatott be, mindkettőnek társszerzője. Ezek egyike a hajósi sváb parasztság karakterét és mentalitását mutatja be több mint 1000 oldalon. (A kötetről a Zentrum oldalon ajánlót is olvashatnak) A másik a hajósi dalkincs gyűjteménye Holzäpfelbäumilein – Vadalmafácska címmel.

Az érdekes bemutatót ének és tánc követte. Az óvónők kórusa három darabbal készült az estére, az 50 éves tánccsoport jelenlevő tagjai vidám táncokat adtak elő, a fináléba, egy marsra minden közreműködő bekapcsolódott.

Utolsó programpontként került sor Umenhoffer Pál naiv festő kiállításának megnyitására. Umenhoffer több képe a Magyarországi Naiv Művészek Múzeuma állandó kiállításán tekinthető meg. Festményeiben törekszik arra, hogy a népi kultúrát néprajzilag hitelesen, a lehető legtökéletesebben ábrázolja. Többnyire olajfestményeket készít farostlemez alapra. A festő műveit 1985 óta állítják ki hazai és külföldi galériákban, a budapesti kiállítást megelőzően a bajai Kultúrpalotában voltak láthatóak, de bemutatták őket már többek közt Bécsben és Salzburgban is. A festő ízben részesült rangos kitüntetésekben, melyek közül kiemelkedik a 2008-as Pilinszky-díj, illetve a 2011-ben elnyert „Nyiss ránk” című pályázat nemzetiségi kategóriájának fődíja.

Ahogy az már megszokott a Zentrum településeket bemutató sorozatában a kulturális műsor mellett egy hagyományőrző szoba is berendezésre került, amiben ez alkalommal hajósi tradicionális bútorokat és a borászat kellékeit tekinthetnek meg az érdeklődők.

Umenhoffer Pál kiállítása és a hagyományőrző szoba 2015. február közepéig tekinthető meg.

A hivatalos műsor után a vendégek a hajósi kenyérlángost és háromféle bort is megkóstolhattak. A mulatós hangulat még órákon át tartott.

Mayer István

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo