Klaus J. Loderer (szerk.): Unser Hauskalender 2015




Rendszeresen megjelenő könyvajánlónkért:
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Hogy a Magyarországról kitelepített németek nosztalgiával gondolnak régi hazájukra, nem csak a számos Németországban megjelent településmonográfia bizonyítja. Az Unsere Post folyóirat például tudatosan ennek a népcsoportnak szól, de az évente megjelenő Unser Hauskalendernek is ott a helye az idősebb generáció könyvespolcán.

uhk360

A kiadvány címének megfelelően naptárként is használható. A hónapok mellett fotókat és képeslapokat találunk, melyek részben vagy teljesen magyarországi németek lakta települések templomait ábrázolják. A kötet írásai a népcsoport életével foglalkoznak: többek között a különböző falvak szokásaival, a kényszermunka illetve a kitelepítés megpróbáltatásaival, vannak köztük jelentős történeti személyeket bemutató cikkek is.

A kalendárium célcsoportja a Németországban élő magyarországi németek, de a benne lévő írások főleg azért érdekesek mások számára is, mert azok személyes visszaemlékezések. Nem kell magyaráznunk, mennyire értékesek ezek a kutatóknak.

Az Unser Hauskalendert elsősorban azoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a magyarországi németség 20. századi múltja iránt.

Klaus J. Loderer (szerk.): Unser Hauskalender 2015. Das Jahrbuch der Deutschen aus Ungarn.
(A mi házi kalendáriumunk 2015. A Magyarországról származó németek évkönyve)
Ostfildern : Schwabenverlag, 2014
144 o. : ill.
Nyelv: német

Ajánlott hírek

Csávás István – Köhler Julia (szerk.): Album azokról, akik 1945-1949-ig jóvátételi munkán szenvedtek Mezőberényből I.Csávás István – Köhler Julia (szerk.): Album azokról, akik 1945-1949-ig jóvátételi munkán szenvedtek Mezőberényből I.



1947 nyarán érkeztek haza az utolsó Mezőberényből szovjet kényszermunkára elhurcoltak. Ennek 50 éves évfordulójára jelent meg a Csávás István és Köhler Julia által összeállított Album, amely csaknem valamennyi malenkij robotra