Megalakult a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának Közgyűlése

Forrás: LdU

Szeretne az MNOÖ-vel kapcsolatos hírekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Október 28-án délelőtt vehette át mandátumát az MNOÖ 39 képviselője. A megbízóleveleket Dr. Bozsóki Éva, a Nemzeti Választási Bizottság alelnöke Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen ünnepélyes keretek közt adta át.

ldu_sitzung_2810

Ezt követően az MNOÖ hivatalában megalakult az országos német önkormányzat közgyűlése. Az alakuló ülésen a 39 szavazati joggal rendelkező képviselőből 38 volt jelen – ők egyébként mind az ÉMNÖSZ (Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége) által állított közös listáról szereztek mandátumot.

Elnöknek titkos voksolással, 37 szavazattal az országos német önkormányzat eddigi elnökét, Heinek Ottót választották újra. Az alelnöki pozíciót a jövőben Schubert Olívia, az MNOÖ hivatalának korábbi vezetője tölti be. Megválasztották a bizottságokat is: a kulturális testület élén továbbra is Manz József áll majd. Az oktatási bizottságot mostantól Schindler László vezeti. Tázer Marianna – új közgyűlési tag – felel a jövőben a pénzügyekért, és felállt egy új bizottság is, amely Koch Emil vezetése alatt a fiatalság érdekében dolgozik majd.

A rendszer új elemeként a jövőben két tanácsnok segíti a közgyűlés tevékenységét: Englenderné Hock Ibolya az oktatásstratégiáért, míg Dr. Józan-Jilling Mihály a szociális ügyekért felel.

Screen Shot 2014-10-16 at 16.39.00

Heinek Ottó szerint az új közgyűlés legfontosabb feladata egy ötéves stratégia kidolgozása, amelyben az oktatás továbbra is kiemelten fontos szerepet kap. További súlyponti kérdés a kultúra területe lesz: az új alelnökasszony feladata lesz többek között egy kulturális stratégia kidolgozásának összehangolása és az országos német önkormányzat kulturális intézményei hatékonyabb együttműködésének előmozdítása.

Az alakuló ülésen egyébként részt vett a hazai németség parlamenti szószólója, Ritter Imre is, aki a közgyűlés jövőbeni összejövetelein tanácskozási joggal lesz jelen.

Az új MNOÖ-közgyűlés tagjai november 21. és 23. között Pécsett tartják legközelebbi ülésüket, amelyen részletekbe menően is megtervezik az elkövetkező öt év feladatait.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo