nemkunszt.hu, avagy „Ne csak az angolt magold, hanem a What’s your német”

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A címben szereplő szavak első ránézésre kissé értelmetlennek tűnhetnek, de csak akkor, ha még nem találkoztunk a budapesti Goethe Intézet szeptember 18-án elstartolt és öt hónapon át tartó nyelvtanulásra ösztönző kampányával.

nemkunsztlogo

A program legfontosabb célja a német nyelv tanulására ösztönzés, hiszen az egyáltalán „nem kunszt”. Arra próbálják meg felhívni a figyelmet különböző eszközök segítségével, hogy milyen egyszerű is a meglévő szókincsünkre építve elsajátítani egy idegen nyelvet. De mik is ezek az eszközök?

A kampány egy igencsak figyelemfelkeltő rap dallal és a hozzá tartozó klippel indult, amelynek szerzője Sub Bass Monster. Több mint 100 jövevényszót felhasználva született meg a dal, amelyek nagy része a nemkunszt.hu weboldalán lévő szófelhőben is megtalálható, utóbbi példamondatok segítségével világít rá a nyelvünkben megbújó jövevényszavakra.

nemkunszt-szofelho

Ezzel a formabontó kezdeményezéssel leginkább a fiataloknak szeretnék megadni a kezdő löketet a nyelvtanuláshoz, de a döntés előtt álló szülőknek és a nyelvet tanítóknak is szolgálnak fontos és érdekes információkkal, lehetőségekkel a weboldalon. Valamennyi célcsoportnak egy-egy aloldal felel meg a weblapon.

A három nagy felületen kívül megannyi interaktív lehetőség kínálkozik a programba kapcsolódáshoz. Az egészen piciknek és a kisiskolás korúaknak az egyszervolt.hu közreműködésével, a legkülönfélébb játékokon keresztül engednek betekintést a német nyelv világába. A játékország főszereplője Hans Hase, aki egy szót sem tud magyarul, ezzel még inkább ösztönzően hat a nyelv használatára. Az idősebbeket két felhívással kívánják bevonni. Az egyikben érvelni kell a nyelvtanulás hasznossága mellett, itt a személyes tapasztalatokat is nagyra értékelik; a másikban pedig a német nyelvet oktató intézmények összegyűjtésében lehetnek az intézet segítségére, melyekből egy térkép készül. A harmadik felhívás az igazán kreatívaknak való: karikatúrát kell készíteni egy a nemkunszt.hu-szótárban található tetszőleges jövevényszóhoz. Természetesen a nyeremény sem marad el, hiszen a legötletesebb és leghatásosabban érvelők, az intézménynevek beküldői és a karikatúrák készítői is nemkunszt-pólót nyerhetnek.

nemkunszt.hu_fiatalok

Ha valaki még mindig hezitálna, a már az oldalon összegyűlt személyes élmények és buzdítások megadhatják a végső lökést. Minden információ megtalálható a www.nemkunszt.hu weboldalon, de a fiatalokra is gondolva elsősorban, a Facebookon is elérhető a kampány (https://www.facebook.com/nemkunszt), naponta megújuló hírekkel. „Startolj rá a németre! Hidd el, nem kunszt!”

Képek: nemkunszt.hu

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo