Pécsnek fontosak a németek

Forrás: pecsma.hu

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A magyarországi német nemzetiség megmaradása érdekében számos pozitív változás történt az utóbbi időszakban, emiatt pedig egyre többen vállalják fel hovatartozásukat tagjaik közül – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára Pécsen. Páva Zsolt polgármester szerint példátlan fejlődést hozott Pécs számára a németség az utóbbi évszázadokban, s segítségükkel új munkahelyek is létrejönnek a városban.

Soltész Miklós és a polgármester a Konrad Adenauer Stiftung és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által szervezett, a közép-európai németek helyzetéről szóló nemzetközi szimpóziumon beszélt minderről a Zsolnay-negyedben.

Soltész azt mondta, hogy hazánkban 1990-ben alig 30 ezren vallották magukat német nemzetiségűnek, a legutóbbi népszámlálás szerint viszont már 185 ezer magyar állampolgár nyilatkozott így. Hasonló a helyzet a többi nemzetiséggel kapcsolatban is, ez pedig annak köszönhető, hogy az üldöztetések és a kommunizmus által táplált félelmek egyre inkább feloldódnak az idő múlásával – mondta.

Páva-Zsolt

Az államtitkár kitért arra, hogy a kormányzat számos intézkedéssel igyekezett segítséget nyújtani a német nemzetiségűeknek megmaradásuk érdekében. Kiemelte, hogy ma Magyarországon már 278 óvodában, 291 általános iskolában és 21 középiskolában folyik német vagy német-magyar nyelven a képzés.

Azt mondta, ennek is köszönhető, hogy a német nemzetiségű magyarok között kiemelkedően magas, közel 25 százalékos a felsőfokú képesítéssel rendelkezők aránya, míg az aktívak között a munkanélküliségi mutató alig több 4 százaléknál; ez az országos átlag fele. Az adatok, tette hozzá, azt mutatják, hogy a magyar államnak érdemes és kell segítenie a német- vagy kéttannyelvű oktatási intézményeket.

A rendszerváltás óta bekövetkezett szemléletváltozást az a tény is jól mutatja, fejtette ki, hogy a nemzetiségek fennmaradása szempontjából kulcsfontosságú nyelvhasználat is egyre erősödött. A német anyanyelvűek száma a 2001-es 33 ezerről 2011-re 38 ezerre nőtt, s a családjuk körében a német nyelvet használók száma 53 ezerről 96 ezerre emelkedett, mondta.

Soltész Miklós kitért arra, hogy nemzetgazdasági szempontból is fontos folyamat a német nemzetiség erősödése Magyarországon, ugyanis ez számos német befektetőnek ösztönzést nyújt ahhoz, hogy beruházásait hazánkban hozza létre, országunkban nyisson gyárat, járuljon hozzá új munkahelyek megteremtéséhez.

Pécs polgármestere azt emelte ki, hogy a baranyai megyeszékhely szempontjából komoly fejlődést hozott a németség a kultúra, a tudományok és a gazdaság szempontjából is az elmúlt közel három évszázadban.

Megjegyezte: ma is erős kapcsolatai vannak Németországgal mind gazdasági, mind kulturális értelemben. Ez, tette hozzá, annak is köszönhető, hogy a városban magas a német nemzetiségűek aránya, az emberek jelentős része pedig a jellegzetes német mentalitással, precizitással dolgozik, a német befektetők számára is komoly lehetőségeket nyújtva.

Páva Zsolt szerint mindez a jövőre nézve magában hordozza, hogy a városban meglévő német cégek bővítenek, s új vállalatok is érkeznek a megyeszékhelyre munkahelyteremtési célzattal.

Korb Zoltán

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo