Sváb húzott rétes – ahogy a Dédi csinálja

Forrás: Pilisi Sváb Hírmondó

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Pilisi Sváb Hírmondó az alábbi levelet és receptet kapta egyik kedves olvasójától:

“Stéhli Bence és Máté dédimamájukkal készített sváb húzott rétesének receptjét szeretettel osztjuk meg a Kedves Olvasókkal. Bár a fotók már két éve készültek, a rétes még mindig ugyanolyan mennyei Spigi Dédinél, akinek még hosszú, egészségben teli boldog életet kívánunk!”

Projekt0

Íme a recept:

A tésztához:
400 g búzaliszt
1 db tojás
30 g sertészsír
250 ml langyos víz
4 csepp ecet
1 apró csipet só

A tészta kenéséhez:
200 g sertészsír

A töltelék:
170 g porcukor
170 g darált mák
1300 g magozott meggy

vagy:
1200 g kockára vágott alma
170 g zsemlemorzsa
fahéj

vagy:
1 kb túró
mazsola
zsemlemorzsa

A tészta hozzávalóit hólyagosra dagasztjuk. Ha kész a tészta, a szélek behajtogatásával kigömbölyítjük egy enyhén lisztes asztalon, hogy cipócska formája legyen.

Ezután körbeolajozzuk a tésztát olvasztott sertészsírral, és felfordított lábossal lefedjük.

Egy száraz, enyhén lisztezett textilt teszünk az asztalra, erre helyezzük a tésztát pihentetés után. Felületét alul-felül szárazra lisztezzük, majd kezünkkel bentről kifelé haladva, a tészta alá nyúlva kihúzzuk azt, kb. 155×45 cm-s négyzetté.

A kihúzott tésztát vékonyan, de alaposan olvasztott sertészsírral meglocsoljuk. A töltelékkel mindenhol meghintjük. A textil segítségével feltekerjük a rétest.

Először 5-7 percig magas lángon (kb. 200-210 fok) sütjük, majd visszavesszük kb. 140 fokra a hőmérsékletet, és még 15-20 percig sütjük.

Köszönet a receptért Stéhliné Szilágyi Ildikónak és Spigi Dédinek.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo