10 éves a Lochberg Regionális Tánccsoport

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Közel öt órás gálaműsorral ünnepelte vasárnap, 2014. december 7-én fennállásának 10. évfordulóját a Lochberg Regionális Tánccsoport és Ifjúsági Kulturális Egyesület. Barátaikkal és támogatóikkal felidézték a csoport megalakulását, az elmúlt évtized szép és megható emlékeit is.

A Zsámbéki Művelődési Házban megtartott rendezvény kezdetekor megemlékeztek két, a tánccsoport életében igen fontos szerepet játszó, a közelmúltban elhunyt magyarországi német koreográfusról, Manninger Miklósról és Wenczl Józsefről. Az este folyamán több táncukat is előadták, mint például a Ceglédberceli ugróst, a Regiment polkát vagy a Sváb bált.

A jubileumi rendezvényt a Lochberg Tánccsoport tehetséges gyermek- ifjúsági- és felnőtt táncosainak előadásai mellett számos meghívott tánc- és énekkar műsora tette még színesebbé: az érdi Rosenbrücke Énekkar, az etyeki Rosmarin Népdalkör, a csobánkai Borony Tánccsoport, a zsámbéki Német Nemzetiségi Dalkör, a Német Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület Dunaharaszti (NIHD) Tánccsoportja és a pilisszentkereszti szlovák Pilis Néptáncegyüttes. A vértessomlói Heimattöne Kapelle, a mányi Die Eber Kapelle, a budaörsi Friedrich Kapelle és a szigetcsépi, szigetújfalui és soroksári tagokból álló Lochberg Musikanten kísérték a táncosokat, gondoskodva arról, hogy méltóképpen ünnepeljék meg a jeles alkalmat.

Különlegesség volt továbbá, hogy két koreográfiát a közönség aznap este láthatott először. A Milbich Edit által összeállított Solymári jókedv és a Lochberg Tánccsoport ifjúsági tagozatának zsámbéki dalokból és mondókákból álló produkciójának ősbemutatóját élvezhették a vendégek. Egy tánc erejéig pedig a csoport egykori táncosokkal egészült ki.

A rendezvényen Horváth László, Zsámbék polgármestere mondott ünnepi beszédet, aki a kultúrcsoport személyes jóbarátja. Matoricz Tekla, a Magyarországi Német Fiatalok Közösségének elnöke köszöntőjében kiemelte a zsámbéki táncosok szeretetteli és elkötelezett hozzáállását a tánccsoporthoz és kifejezte örömét, hogy az MNFK és a Lochberg Tánccsoport ismét közös projektekben vesz részt. Fuchs Sandra felolvasta Martin Winterkorn levelét, melyben a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke, és aki ősei révén zsámbéki kötődésű, méltatta a tánccsoport vezetőjének és tagjainak a magyarországi német kultúrkincs megőrzésében vállalt szerepét.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatát Schuth János képviselte. A Neue Zeitung főszerkesztője úgy fogalmazott, hogy a csoport egyben egy közösség is, mely nem csupán a tánckultúrát, de a hagyományokat és szokásokat is ápolja. Fuchs Sandra Titanilla ideális vezető a szervezői teendők ellátására.

Jövőbeli további segítségéről és barátságáról biztosította a tánccsoportot köszöntőjében Kassai (Kaiser) Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke.

Theresia Christine Neu, a Duna Menti Svábok Világszövetségében az európai ifjúságért felelős referens beszédében hangsúlyozta a hagyományok közösségépítő szerepét, és hogy ezek a szokások nagy mértékben hozzájárulnak az egyes települések – jelen esetben Zsámbék – kulturális életének gazdagodásához.

A Lochberg Tánccsoport a rendezvény végén két elismerést is kiosztott: Az év táncosa megtisztelő címben Kovács Bettina részesült, az év segítőjének pedig Mohácsy Irént választották. Ajándékokkal kedveskedtek továbbá a tánccsoport alapító tagjainak és valamennyi táncosnak, a segítőknek és a fáradhatatlan szülőknek. Fuchs Sandra, külön köszöntötte szüleit, Fuchs Tibort és Fuchs Tiborné Györgyit, akik munkája során rengeteget segítenek neki. Különleges, a születésnapra készített korsókat adták át olyan személyeknek és közösségeknek, akik az elmúlt évtizedben segítették a csoportot, így többek között Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselőnek, Zsámbék egykori polgármesterének, Klotz Máriának, a Zsámbéki Polgár havilap főszerkesztőjének, az Unser Bildschirm képviseletében Gerner Évának valamint az óvoda, az iskola és a művelődési ház vezetőinek. Hasonló megtisztelő ajándékban részesült a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ is, melyet az estén Ambach Mónika igazgatónő és Grund Lajos irodavezető képviselt.

A remek hangulatú estet a Lahmkruam polka és a zenekarok örömzenéje zárta.

Grund Lajos

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo