40 éve cseppet sem csendben: A solymári „Die lustig’n Weiwe von Solymár” asszonykórus

Forrás: Landesrat

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

2014. november 29-én ünnepelte 40. születésnapját a solymári asszonykórus, velük együtt ünnepelt az egész falu. A csordulásig megtelt kultúrházban megrendezett ünneplés nem is lehetett volna családiasabb hangulatú. Elsőként a díszvendégeket köszöntötték, köztük a helyi képviselőket, Dr. Szente Kálmán polgármesterrel az élen, a baráti egyesületeket, a nemzetiségi önkormányzatok és az országos szervezetek, köztük a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsának képviselőit. Természetesen a házastársakat, gyermekeket, unokákat és a dédunokákat is üdvözölték.

Feier: 40 Jahre Schaumarer Frauenchor - Ünnepség: 40 éves a Solymári Asszonykórus

A megindító ünnepség során diákkal és az egyes időszakokban énekelt dalokkal idézték fel a legfontosabb állomásokat. Megragadó momentum volt a még élő alapító tagok fellépése, amint énekükkel az idősek tiszteletére szólítottak fel.

A kórus pályájának legfontosabb állomásai:

1974 a kórus alapítása
1982 fellépés Öhringenben, Németországban
1984 fellépés a 10 éves jubileum alkalmából a Soroksári Lakodalomban
1992 fellépés Badenben, Ausztriában
1997 Roman Herzog német szövetségi elnök látogatása
1999 fellépés a Riva del Garda-i (Olaszország) nemzetközi kórusfesztiválon (ezüstérem)
2000 fellépés Pilisszentivánon, Arany Rozmaring díj
2001 részvétel a Magyarországi Német Kórusok Országos Fesztiválján Veszprémben (kitüntetés kiemelkedő teljesítményért)
2004 30 éves születésnapi ünnepség Solymáron
2008 részvétel a grazi Kórusolimpián (több mint 20 000 fellépő)
2013 a Magyarországi Német Kórusok Országos Fesztiválján Móron elnyerték a fesztiváldíjat

A Solymári Hagyományőrző Asszonykórus 1974-es alapítása óta őrzi és gondozza a község vallási és világi dalkincsét. Létét és sikereit Kelemen Istvánné, „Gréti néni” áldozatos munkájának köszönheti, aki évtizedeken át fáradhatatlan munkával gyűjtötte a több mint kétszáz éve jelenlévő német kultúra solymári gyöngyszemeit, s igazgatta a kórus lépteit. 1996-os nyugdíjba vonulása után Gerenday Endre karnagy, főiskolai tanár vette át a szakmai irányítást, s áldozatos munkája gyümölcseként a kórus újabb szép sikereket ért el. Nyugdíjba vonulását követően Juhász Diána vette át a vezetést, melyet 2013-ig gyakorolt. A linzi operához szerződése miatt új vezetőt kellett keresni, ezt Schreiber-Kánya Ditta személyében találták meg, aki a mai napig sikerrel irányítja a kórust.

Az áténekelt több, mint 40 esztendő alatt az Asszonykórus nevét és dalait számos német nemzetiségi település ismerhette meg. Eredeti, solymári dialektusban előadott énekei méltán alapozták meg jó hírét hazánkban és külföldön egyaránt. 

A Solymári Hagyományőrző Asszonykórus minden tagját a szülőfaluja iránti szeretet jellemzi, s dalaival szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy az őseiktől örökölt német dalkultúra még sokáig élő maradjon.

Lassan a végéhez közeledett a délután, de még hátravolt egy utolsó meglepetés. A közelmúltban elhunyt, a község temetőjének díszsírhelyén örök nyugalomra helyezett Manninger Miklós koreográfiájával lépett fel a Herbstrosen Tánccsoport. Három tánccal adóztak emlékének. Ezután a táncosok harmonikaszó kíséretében rózsákat nyújtották át az énekeseknek, Sax Norbert pedig közös táncra hívta a kórust. A 40 éves ünnepség zárásaként a közönséggel együtt énekelték el a „Mein schönes Schaumar” című dalt (Solymár nem hivatalos himnuszát), melyet Matthias Thaler külön a település számára írt.

A közönség szűnni nem akaró tapssal mondott köszönetet a közreműködőknek.

Szöveg és képek: LandesratForum, Manfred Mayrhofer

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo