Bemutatjuk Manz Alfrédot, az MNOÖ közgyűlésének tagját

Forrás: LdU

Szeretne az MNOÖ-vel kapcsolatos hírekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata „Deutsche Liste – Die erste Wahl” c. Facebook-oldalán indított sorozatának folytatásaként bemutatja a közgyűlésének egyik tagját.

Német anyanyelvünk megtartása Manz Alfréd életében mind a hivatása, mind pedig a magánélete középpontjában áll. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának képviselője családjával Baján él. Felesége főiskolai docens, gyermekei jelenleg a fővárosban tanulnak, illetve dolgoznak.

manz_alfred

- A német nyelvjárás az a nyelv, amelyet a családtagjaimmal egymás közt használunk – mondja Manz Alfréd. – Jómagam a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában tanítok német nyelvet és irodalmat, valamint hon- és népismeretet. Évek óta tagja vagyok a város német nemzetiségi önkormányzatának, és én szerkesztem a Bácskai Nyomok (Batschkaer Spuren) címet viselő német nyelvű regionális újságot. Véleményem szerit a legnagyobb gond népcsoportunk nyelvi asszimilációja és a német nyelvnek az egyre ritkább nyilvános használata.

A nemzetiségi oktatás szakértőjeként és az országos német önkormányzat oktatási bizottságának tagjaként Manz Alfréd számtalan projekt, például a Gyökerek és Szárnyak címet viselő oktatás-nevelési koncepció, valamint nemzetiségi tantervek és tananyagok létrehozásában, megvalósításában vett részt. Rendszeresen készíti fel diákjait német nyelvi versenyekre (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, szavalóversenyek, Abgedreht! Magyarországi Német Ifjúsági Filmünnep), nyelvvizsgákra, és érettségi elnökként is rendszeresen vesz részt a németet oktató középiskolák munkájában.

- Azt remélem, hogy a nemzetiségi kéttannyelvű oktatásban szerzett tapasztalataimmal az MNOÖ oktatással-neveléssel kapcsolatos feladataihoz hasznosan hozzá tudok járulni – mondja Manz Alfréd. – Az MNOÖ-t olyan hatékony érdekképviseleti szervként képzelem el, amely jövőbe mutató tervekkel és pozitív kisugárzással rendelkezik.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo