Berlinben ülésezett a Német Kisebbségek Munkacsoportja

Forrás: AGDM

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Koschyk szövetségi kormánymegbízott is részt vett az „Arbeitsgemeinschaft Deutscher Minderheiten – Német Kisebbségek Munkacsoportja“ (AGDM) éves találkozóján Berlinben. Az AGDM képviselői felvázolták a stratégiai koncepció sarokpontjait.

A FUEN (Európai Nemzetiségek Föderalisztikus Uniója) szervezésében került sor 2014. november 27-28-án Berlinben az európai és a FÁK-államokbeli német kisebbségek éves találkozójára.

Gruppenfoto_AGDM_Dill

A német szövetségi kormány hazatelepülőkért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja, Hartmut Koschyk (MdB) aktívan figyelemmel kísérte a találkozót, és meggyőződött annak pozitív eredményeiről: „Nagyon örülök annak, hogy az európai és FÁK-államokbeli német kisebbségek képviselői eljöttek az éves találkozóra. A kisebbségekért végzett munka a politikai jelentősége mellett szívügynek számít, amely nagyban függ a kisebbségek vezetőinek elkötelezettségétől és meggyőződésétől. Engem lenyűgöz, hogy az európai és FÁK-államokbeli német kisebbségek egymástól nagyban eltérő kiindulási helyzetétől függetlenül ekkora szolidaritás tapasztalható az AGDM-en belül “.

Az AGDM az európai és a FÁK-államokbeli német kisebbségeket képviseli. Európa 27 országában élnek német, illetve németnyelvű kisebbségek, a legtöbbjük részt vesz a FUEV által koordinált közös munkában. A csoport elnöki tisztét a magyarországi német kisebbséghez tartozó Dr. Brenner Koloman tölti be. A FUEN elnöke, Hans Heinrich Hansen, aki maga is a dániai német kisebbséghez tartozik, szintén részt vett az AGDM éves gyűlésén, és beszámolt a “minority safe pack” FUEN-kezdeményezés aktuális állásáról, amely a kisebbségvédelem koncepcionális továbbfejlődését célozza meg Európában.

Az éves találkozó keretében az AGDM tagjai a szövetségi kormánnyal és a Bundestag-képviselőkkel egyeztetve konkretizálták a stratégiai terveiket. A munkamegbeszélések mellett vélemény- és információcsere zajlott a Deutscher Bundestag belügyi, külügyi és kulturális költségvetéséért felelős költségvetési bizottság referenseivel. Ennek során a német kisebbségek képviselői egy beszélgetés erejéig rendelkezésére álltak a Bundestag tagjai: Reinhard Brandl, Martin Gerster, Doris Barnett, Alois Karl, Rüdiger Kruse és Johannes Kahrs.

A külügy részéről az AGDM-tagoknak Michaela Küchler és Olaf Reif részvételével lehetőségük nyílt az eszmecserére az európai kisebbségpolitika aspektusairól és az egyes országok kínálatáról a nyelv és a kultúra területein. Különösen a romániai és a dániai német nyelvre és képzésre vonatkozó kínálat szolgálhat modellül a többi ország számára.

A CDU/CSU frakciójának elűzöttekkel, kitelepítettekkel és a német kisebbségekkel foglalkozó csoportja részéről Klaus Brähmig (MdB) vázolta fel a szövetségi kormány támogatási politikájának aktuális kérdéseit az elűzöttekre, kitelepítettekre és a német kisebbségekre vonatkozóan. A Kirgiz Köztársaság miniszterelnök-helyettese és a Német Kirgizisztán Népi Tanácsának elnöke, Walerij Dill, aki maga is AGDM-tag, a kirgiz kormány általános politikája és a saját kisebbségi képviselőként betöltött szerepe közötti kölcsönhatásról számolt be.

Az AGDM 2014-es éves találkozójának fókuszában a német kormánytámogatások vonatkozásában az ország-specifikus támogatási súlypontok kidolgozása, az aktuális problémák és az információ koordinálásának javítása álltak. Ezt megkönnyített az a stratégiai koncepcióban, amelyet a munkacsoport német kisebbségei egyöntetűen támogattak. Ennek fő eleme, hogy a támogatásokat a német nyelvre és kultúrára, illetve azok újjáélesztésére az oktatás területén kell koncentrálni. A jövőben az európai és a FÁK-államokbeli német kisebbségek ifjúsági képviselőit is meg kell hívni az éves találkozókra, hiszen a német kisebbségek szempontjából kiemelkedő terület az ifjúsági szervezetek munkájának támogatása.

Dr. Brenner Koloman, az AGDM elnöke: „Az európai és FÁK-államokbeli német kisebbségek jövője szempontjából felbecsülhetetlen értékű az országhatárokon átívelő párbeszéd, valamint az, hogy jó gyakorlati példákkal szolgáljunk egymás számára. Köszönöm a szövetségi kormány, és a Bundestag képviselőinek, valamint az AGDM-tagjainak a nyílt, kritikus és a jövőbe mutató párbeszédet. Munkánk központi eleme a kapcsolat Németországgal, a német nyelvvel és kultúrával.“

Az ülés végén összefoglalóan rögzítésre került, hogy a jelenlegi stratégiai koncepciót a 2014-es éves találkozó eredményei alapján tovább kell fejleszteni.

További információ a Német Kisebbségek Munkacsoportjáról >>>

További információ az Európai Nemzetiségek Föderalisztikus Uniójáról >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo