Jódlihangok a Lenau Házban

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Jódlizni nem csak a hegyekben lehet, hanem akár Pécsett is!

Ezt november 27-én az egynapos jódli-szeminárium mintegy 25 résztvevője bizonyította is. A rendezvényt a Pécsi Tudományegyetem osztrák lektora, Peter W. Sax szervezte, melyen három bécsi jódli-énekes közreműködött.

15897498445_4e516da426_o

Ivana Milakovic, Helmut Putzenlechner és Willi Meyer nem csak a technikát mutatta be, hanem egy izgalmas bevezetővel is szolgáltak a jódlizás kezdetéről és történetéről. Így megtanulhatták a jódli-jelöltek, hogy a jódlizás jellemzője a fej- és mellhangok váltakozása, kihangsúlyozása, mialatt különböző magánhangzókat vetünk be eltérő tempóban. A jódlereket, így nevezik a dalokat, általában szólóban, vagy duó-trió formációkban adják elő.

Feltételezések szerint eredetileg kommunikációra használták. Az alpesi legelőkön elsősorban a pásztorok, favágók és szénégetők használták, mivel a kiáltások nagy távolságokba eljutottak. A pásztorok mai napig használják a nyáj hívására és terelésére. Zenei kontextusban a hangokat először hangszerek imitálására használták. Később a jódli a népzenébe is utat tört magának.

15711720737_054ba4ec65_o

Jódlizni azonban nem csak az Alpokban szokás: A technika más kultúrákból, például az afrikai pigmeusoknál (Mokombi) vagy a lappföldi samiknál is ismert. Az amerikai country-zenében is előfordul.

Manapság Ausztriában reneszánszát éli a jódlizás. A workshop-vezetők beszámolója alapján sorra alakulnak a jódli-törzsasztalok, amelyeket főként fiatalok látogatnak.

Hogy miért is ilyen népszerű a jódlizás, azt a szeminárium résztvevői maguk is tapasztalhatták. Az est folyamán több dallam is előkerült, végül mindenki dalra fakadt. Bár kecskéket vagy más háziállatokat a résztvevőknek (még) nem sikerült a Lenau-házba csalogatni, ennek ellenére jó hangulatban telt a szeminárium.

15277847093_d8a6ddcabb_o

További információkért a tevékenységünkről és programjainkról szeretettel várjuk a Facebook-oldalunkon: www.facebook.com/LenauHaus illetve feliratkozhatnak hírlevelünkre a lenau@t-online.hu e-mail címen.

György Sandra

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo