Levesek (szupn)

Forrás: Pilisi Sváb Hírmondó

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A svábok mindig is híresek voltak takarékosságukról. A tésztát házilag készítették, a főzőlevét pedig felhasználták levesekhez, mártásokhoz. Íme néhány egyszerű, gyors és olcsó leves receptje:

Tésztalé-leves (opksmojceni szupn):

1 fej hagymát kockára vágunk, olajon megpirítjuk. Kis kanál pirospaprikát rászórunk, felengedjük a tészta főzőlevével. Sóval, borssal ízesítjük, kifőtt vékony metélttésztával tálaljuk. Igény szerint a hagymát leszűrhetjük (ha valakinek bántja az epéjét) és a leves mellé tálaljuk.
Ízesítési változat: kevés paradicsomlevet, zöldpaprikát, zellert főzünk bele. Ha megpuhult szitán átnyomva visszatesszük a levesbe.

Savanyú tojás leves (szauri ár)

Pici olajon cukrot pirítunk, lisztet öntünk hozzá – ez lesz a rántás –, vízzel felengedjük. Ízesítéshez: mustár, babérlevél só, ecet, köménymag.

A tojást háromféleképpen lehet beletenni:

  • személyenként egyet óvatosan egészben beleengedünk
  • összes tojást villával felverjük és belekeverjük
  • egyet villával fölverni és belekeverni, a többit pedig egészben tesszük hozzá

Tejleves (müliszupn):
1 l tejet felforralunk, hozzáöntünk a tészta főzővizéből kb. 2,5 dl-t, sóval (ízlés szerint pici cukorral) ízesítjük és vékony házi metélttésztával tálaljuk.

Rántott leves (einpreinszupn – péllmaunszupn)

Rántást készítünk, pirospaprikát szórunk bele. Vízzel fölengedjük, sóval és köménymaggal ízesítjük. Tojást keverünk bele, majd petrezselymet szórunk a tetejére. Van, aki zúzott fokhagymát is tesz a rántásba.

A receptekért köszönet Dr. Mirk Máriának!

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2019 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo