Minitársulat nagy tervekkel

Forrás: teol.hu

Szeretne a Magyarországi Német Színházzal kapcsolatos hírekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A szokásosnál nagyobb az érdeklődés a Magyarországi Német Színház előadásai iránt. Sikeres volt az Equus című darab bemutatója, és szereti a közönség a Beatles an Bord-ot és a Struwwelpetert is.

Nem mindig lehet megmondani, mitől sikeres egy színházi évad. Részben a jó darab választás, illetve a fenntartó támogatása állhat a háttérben, továbbá a közönség érdeklődése is az okok között szerepelhet a Magyarországi Német Színház esetében. Frank Ildikó, a színház igazgatója arról számolt be: szinte soha ennyi tájelőadásuk nem volt, mint mostanában, már a jövő évi naptárba írják be a felkéréseket. Olyan településekre hívják őket, ahol a társulat még nem járt, így Miskolcra, Orosházára. Pedig a társulat helyzete érdekes, kifejezetten kevesen vannak, a három színész így gyakorta vendégművészekkel együtt játszik.

©Zsolt Hammer

A „Beatles an Bord” című zenés, szórakoztató előadást szeptember 5-én mutatták be először Szekszárdon, és azóta is nagy siker. A színészeknek komoly állóképességről kell tanúbizonyságot tenniük a darab közben, annak ellenére, hogy könnyed, a szereplők szempontjából is élvezetes alkalmakról van szó. A műsoron lévő másik darab, a Struwwelpeter, azaz a Kócpeti szintén elnyerte a közönség tetszését. A csapatot erősíti Boglári Tamás, aki a pécsi Bóbita Bábszínháztól igazolt át. A Struwwelpeter-ben már szerepel báb, és a teátrum erősítené ezt a vonalat.

Peter Shaffer Equus-e beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A mű főszereplője egy fiatalember, a darab pedig igazi pszicho-thriller, mely nem mellesleg komoly irodalmi értékkel bír, és népszerű is. Akárcsak néhány éve a Wallenberg esetében, ezt a művet is a Salzburger Theater Offensive-vel kooprodukcióban állították színpadra. Öt előadás volt Salzburgban, Szekszárdon is játszották, májusban pedig újra látható lesz nálunk. – Igazi kamaradarab, hosszú előadás, nehéz szöveg, de nagyon jól vette a közönség – mondta Frank Ildikó. Február 7-én egy kifejezetten ismert és kedvelt darabot, Székely Csaba feketehumorral átszőtt tragédiáját, a Bányavirágot láthatja a szekszárdi publikum. A Német Színház igazgatója szerint kell a húzó név, ez a darab pedig neki kifejezetten a szíve csücske.

Az utolsó premier, mely jövő tavasszal esedékes, még igen képlékeny. Ugyanis nem egy létező darabról, hanem egy létező gondolatról van szó. A berlini germán bluest játszó Element of Crime néhány filozofikus és szívfacsaró balladájára épülne a történet. A rendezéssel Frank Ildikó régi barátját és a szekszárdi közönség előtt sem ismeretlen szintén berlini Clemens Bechtelt bízza meg. A cselekményt az improvizálástól nem ódzkodó direktor és a társulat együtt szövi majd. Az eredmény mindenképpen érdekes lesz.

A német nyelvtudás hiánya nem akadály a Magyarországi Német Színházban, hiszen van szinkronfordítás, és bevezették a szöveg kivetítését. Frank Ildikó elmondta, az idei minitársulatnak mondható, így több vendégelőadó fordul meg Szekszárdon. Jelen helyzet azt bizonyítja, minden megoldható. A fenntartó Magyarországi Németek Országos Önkormányzata eddig is a teátrum mellett állt, most azonban különösen nagy figyelmet szentel a színháznak. A teátrumnak országos szerepe van, megmutatkozik ez a tájelőadások magas számában, és abban, hogy a nézők nagy része más településekről érkezik.

Budavári Kata

A Magyarországi Német Színház műsorkínálata >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2019 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo