Velünk élő kultúrák kavalkádja a jubileumi Nemzetiségi Gálán

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Hatalmas érdeklődés mellett, a meghívottak  között a hazai és külföldi sajtó képviselői, nemzetiségi vezetők, valamint a Magyarországra akkreditált diplomáciai testületek tagjai részvételével rendezte meg a december 7-én a Nemzeti Művelődési Intézet a tizedik Nemzetiségi Gálát a Budai Vigadóban. A rendezvényt Domokos László közjogi méltóság, az Állami Számvevőszék elnöke is megtisztelte részvételével.

roger-schilling-blaskapell-musor

A megjelenteket dr. Deák Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkára köszöntette, majd a programot Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága Közművelődési Főosztályának vezetője nyitotta meg. A díjalapító intézmény nevében Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója beszélt a díj szellemiségéről. Hangsúlyozta: „a Nemzeti Művelődési Intézet egyik missziója, hogy segítséget nyújtson az aktív közösségeknek saját örökségük, értékeik és gyökereik felkutatásában, gondozásában és megőrzésében. Erre nyújt kiváló alkalmat a nemzetiségek kultúrkincseiből válogató Nemzetiségi Gála, melynek keretében – a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjjal – évről-évre formálisan is kifejezésre juttathatjuk tiszteletünket mindaz iránt, amit hagyományaik képviselnek.”

A Nemzeti Művelődési Intézet jogelődje által 2005-ben alapított Pro Cultura Minoritatum Hungarie díjat olyan, Magyarországon élő nemzetiséghez tartozó személyek és szervezetek kaphatják, akik kiemelkedő tevékenységet végeznek a magyarországi kisebbségek kulturális örökségének megtartásáért, fejlesztésért, és tevékenységükkel hozzájárulnak a Kárpát-medence népeinek együttéléséhez. Az elismerést évről évre a Kisebbségek Napja alkalmából rendezett Nemzetiségi Gálán adják át. A díj jubileuma alkalmából a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója idén tíz díjat adományozott.

roger-schilling-blaskapell-dijatadas

2014-ben Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjban részesült:

  • a „Kariatidák” Görög – Magyar Nők Kulturális Egyesület,
  • a Mohácsi Sokácok Olvasóköre,
  • Dr. Sutarski Konrád Bogumił költő és műfordító, kisebbségi politikus, a magyarországi Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat háromszor megválasztott elnöke,
  • a geresdlaki Babavarró Kör,
  • a paksi Roger Schilling Blaskapelle, hagyományos sváb zenekar,
  • a Fláre Beás együttes,
  • Szabó Péter, 81 esztendős eleki születésű táncos, hagyományőrző,
  • Aszódi Csaba András Ecseren született szlovák hagyományőrző,
  • Szukics Marianna népművelő, irodalom-, valamint szlovén nyelv és irodalom szakos általános iskolai tanár
  • a „Rondó” nemzetiségi magazin műsora.

A Nemzetiségi Gálán fellépő nemzetiségi művészeti csoportok produkciói a velünk élő kultúrák lenyűgöző világát varázsolták a színpadra. Fergeteges táncműsorral készült a Mohácsi Nemzetiségi Néptáncegyüttes horvát fiatalokból álló csoportja, az Eleki Román Hagyományőrző Táncegyüttes, a szerb hagyományokat éltető Bánát Néptáncegyüttes, valamint a Martenica bolgár néptáncegyüttes. A szlovén Szentgotthárdi Kamarakórus, az Orgován Szlovák Népdalkör és a görög Kariatidák kórus a közös éneklés erejét és szépségét mutatta meg, míg Puskás Eszter örmény énekesnő és Bernáth Ferenc ukrán nemzetiségi gitárművész produkcióiban az egyéni tehetség csillogását csodálhatta a közönség, Sutarski Konrád versét pedig két lengyel nemzetiségi fiatal versmondó lány, Krajewska Weronika és Benczes Laura szavalta. A Roger Schilling Blaskapelle zenekar a sváb, a Fláre Beás pedig a roma hagyományos dallamvilágból válogatott műsorában.

dijazottak-egyutt

A program zárásaként nemzetiségi konyhák jellegzetes fogásait kóstolhatták meg az érdeklődők a nemzetiségi ételek bemutatóján.

A Nemzetiségi Gála tíz éve változatlan felvállalt küldetése a nemzetiségek kultúrájának, amatőr művészeti tevékenységeinek, teljesítményeinek, az együtt élő népek kultúrájának minél szélesebb körben való terjesztése, megszerettetése, valamint a hagyományápolására való ösztönzés.

A laudációk itt olvashatóak >>>

A sajtóanyagot a Nemzeti Művelődési Intézet Kommunikációs Osztálya bocsátotta rendelkezésünkre.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo