25 éves a pusztavámi nemzetiségi fúvószenekar

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Pusztavám Község Német Nemzetiségi Ifjúsági Fúvószenekara 2014-ben ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját.

Az oroszlányi Bakfark Bálint Zeneiskola és a Pusztavámi Általános Iskola között még 1988-ban fogalmazódott meg az igény, hogy közös szervezésben működő zenekart hozzanak létre. Ebben nagy szerepet vállalt a Móri Nemzetiségi Fúvószenekar országosan ismert és elismert vezetője, Acsai Sándor, majd Pluhárné Barcsai Mónika, aki a pusztavámi fúvós hagyományok újjáélesztése céljából megszervezte a község diákjaiból az első zenekart, és két évig egyengette a fiatalok útját.

Bühnenfoto_PU

Az első emlékezetes fellépések már Ocskai Simon tanár úr vezényletével zajlottak; ekkor főleg iskolai rendezvényeken szerepeltek, de 1990-ben már az Adonyi Nemzetiségi Találkozón is képviselték Pusztavámot. Domina József zenetanár 1991-től közel másfél évtizedig volt a zenekar karmestere és művészeti vezetője; őt 2006 tavaszától a tatai illetőségű Balázs Attila karmester követte.

A zenekar beváltotta a hozzá fűzött reményeket, igen sikeres együttessé vált, az eltelt években a létszáma több mint 40 főre emelkedett.

1999 óta minden évben, november utolsó szombatján tartják évzáró hangversenyüket, amely évről évre egyre nagyobb sikert arat. A zenekar 2000 nyarától egyesületként, Pusztavám Község Német Nemzetiségi Fúvószenekar néven, közhasznú szervezetként működik. Lelkes és fáradhatatlan vezetője Somlainé Szlávik Éva. Az egyesület nagyon fontosnak tartja a hagyományok megőrzését, a már meglévő belföldi és külföldi kapcsolatok fenntartását, ápolását, új kapcsolatok létrehozását.

Az egyesület számára a 2014-es év a jubileum jegyében telt. Nyáron, a Pusztavámi Falunapok keretein belül a vasárnap délutánt nagyszabású ünnepséggé és egyben fúvós-találkozóvá avanzsálta, ahol a házigazda szerepét betöltő zenekar német nemzetiségi koncertet adott. Ezen a rendezvényen került a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa (Landesrat) által kitüntetésre Engel György és Varga József, akik a zenekar alapító és máig aktív tagjai.

Blaskapelle_PU

A jubileum második felvonása a hagyományos évzáró hangverseny megrendezése volt,  2014. november 29-én. A több mint teltházas rendezvény méltó zárása lett az ünnepségsorozatnak, melyet közel egy éves előkészület előzött meg. A hangverseny hetében a zenekar 25 éves történetét felölelő kiállítás volt megtekinthető, melynek a Művelődési Ház adott otthont.

A lelkes és népes közönség szeretete, adományai mellett az egyesületet számos szponzor, magánszemély, vállalkozó, a települési és a helyi német nemzetiségi önkormányzat is támogatja, akiknek méltóképpen köszönetet mondanak egy kis ajándékkal évadzáró koncertjeiken. Természetesen a zenekar önmaga is igyekszik pályázatok útján bevételre szert tenni, pl. az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nemzetiségi civil szervezetek számára kiírt pályázaton 2014-ben a karmester megbízási díjának egy részét, valamint a könyvelési költségekhez való hozzájárulást sikerült elnyernie.

A zenekar továbbra is mindent megtesz, hogy a német nemzetiségi hagyományok ápolásával, szakmailag is elismert bel- és külföldi fellépéseivel, Pusztavámra utaló megjelenésével nevesítse, öregbítse Pusztavám község, Fejér megye és Magyarország jó hírét.

Takács Attila
zenekari tag

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo