A magyarországi németek 19. országos gálája

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Idén tizenkilencedik alkalommal került sor a Magyarországi Német Önkormányzatok Napjára, melyet minden évben január második hétvégéjén, az első ízben 1994 decemberében választott kisebbségi önkormányzatok megalakulásának évfordulóján ünnepelnek.

IMGP2325

A 2015. január 11-én a Budapest Kongresszusi Központban 15 órai kezdettel tartott gálaműsor védnöke Áder János volt. Magyarország köztársasági elnöke beszédében méltatta a magyarországi németség történelmi érdemeit, a kollektív bűnösség kapcsán pedig kiemelte, hogy az nem a magyarországi németek szégyene, hanem az akkori politikai elité.

A gálaműsor keretében adták át a magyarországi németség legmagasabb kitüntetését három, a német nemzetiségért kiemelkedően sokat tett személyiségnek.

Az idei év kitüntetettjei:

IMGP2079

Dr. Knáb Erzsébet – germanisztikát és történelmet hallgatott az NDK-ban, 1994-2011: a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának igazgatója, vezetése alatt az MNÁMK az európai oktatásintegráció nemzetközileg elismert modellévé vált, ahol mind a magyar, mind a német érettségi megszerezhető, a kecskeméti és a győri tagintézmények alapítója, számtalan továbbképzést szervezett tanároknak, felsőoktatási tankönyveket írt, 1999-2014: az MNOÖ alelnöke

Prof. Dr. Gerhard Seewann – történelmet és filozófiát hallgatott Grazban, 1969-1972 tudományos segédmunkatárs a Német Ifjúsági Mozgalom Archívumában (Burg Ludwigstein, Witzenhaus), 1974-1979 tudományos munkatárs a müncheni Ludwig-Maximilian-Universität Délkelet-Európával foglalkozó kutatói csoportjában, 1980-2007 könyvtárvezető és tudományos munkatárs a müncheni Délkelet-Intézetben, 2001-2005 a Bajor tartományi Kelet- és Délkelet-Európával foglalkozó Kutatószövetség kutatási csoportvezetője, 2007-től tanszékvezető a Dél-Kelet-Közép-Európai Német Történelem és Kultúra Tanszéken, évtizedek óta kutatja a magyarországi németek történelmét, a nemzetiségek együttélését Magyarországon, e témában számos tanulmány és kötet szerzője, 2012-ben jelent meg kétkötetes monográfiája a magyarországi németek történetéről, amelynek középiskolai tankönyv változata is elkészült

Stangl Márta – 1976-80: németet és biológiát hallgatott a pécsi Pedagógiai Főiskolán, 1982-83: Magyar Újságírók Országos Szövetsége újságíróiskolája, 1975-től a Magyar Rádió Körzeti Stúdiójának külső munkatársa, 1980-2011: a Magyar Televízió magyarországi német tévéműsorának, az „Unser Bildschirm”-nek műsorvezetője és szerkesztője, 2000-től az „Együtt” című műsor felelős szerkesztője, számos interetnikus és interkulturális műsor szerkesztője, sok riport, portré készítője, szokások stb. megörökítője, több kitüntetést kapott, pl. Kamera Hungaria, Magyar Köztársaság lovagkeresztje, Magyarországi Német Médiadíj

IMGP2026

Az idei évben tizenkettedik alkalommal került sor a Koch Valéria Díj átadására, melyet magyarországi német középiskolások kapnak meg kiemelkedő iskolai teljesítményük és nemzetiségi területen végzett munkájuk alapján. A díjat a gálán Göbl Viktória (Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja, Baja), Marlók Jessica (Friedrich Schiller Gimnázium, Pilisvörösvár) és Schneider Corinna (Koch Valéria Iskolaközpont, Pécs) vehette át.

IMGP2208

A gálaműsorban felléptek a kulturális fesztiválokon elismerést szerzett együtteseink: a Schaumarer Musikanten, a zebegényi Szőnyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kórusa, a Villányi Gyermektánccsoport, a Véméndi Ifjúsági Fúvószenekar, a Solymári Asszonykórus, a Leőwey tánccsoport (Pécs), valamint a Bauernhuber családi zenekar (Herend), az Ifjúsági Harmonikaegyüttes, a Kovács Anna–Berta Blanka duó Emmert Józseffel, a Magyarországi Német Színház művészei, Leitner Balázs (Pusztavám), Pesti Hanna (Bóly), Fülöp Corinna (Tarján), Mirk Szilvia (Pilisvörösvár) diákok és Sax Norbert.

Fotó: Zentrum.hu

A Zentrum fotógalériája >>>

A rendezvény hivatalos fotói >>>

Áder János ünnepi beszéde >>>

Áder: A németség magyar hazafiként harcolt >>>

Áder: Értékeinket, kultúránkat gyarapítják >>>

Áder: A nemzet erejét gyarapítják nemzetiségeink >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo