Sváb receptek: foschingskropfe és a králdi

Forrás: Pilisi Sváb Hírmondó

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Foschingskropfe

Szentivánon így készítették el a farsangi fánkot, a „foschingskropfe”-t, általában farsang szombatján:

Hozzávalók:
1 kg liszt
7 tojás sárgája
5 dkg élesztő
10 dkg vaj
kb. 1/2 l tej
1 kk. cukor
1 dl rum
csipet só
porcukor + vaníliás cukor

fank

Az élesztőt 1,5 dl langyos cukros tejben megfuttatjuk.
A szitált liszt közepébe öntjük, a lágy vajat és a többi hozzávalót is beletesszük, majd simára dagasztjuk, amíg a lágy tészta elválik az edény falától. Legalább egy óra hosszat kelesztjük meleg helyen.
Újra dagasztjuk, majd ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és kiszaggatjuk belőle a fánkokat. Kicsit pihentetjük, majd mindkét oldalát forró olajban kisütjük. Miközben az első oldalát sütjük, a láboson legyen fedő.
Még melegen meghempergetjük vaníliás cukorral ízesített porcukorban.

Králdi
(4 személy részére)

Vörösváron: „králldi kropfe” /kerekezett, kerékkel vágott fánk/, Szentivánon: „sattnkropfe” /forgácsfánk vagy „fespréiheszkropfe” /ígéretfánk, mert eljegyzésre készítették/. De a gyermekágyas anyukának is ezt vitte a komaasszonya, és húslevest.

Hozzávalók:
4 tojás sárgája
csipet só
kb. 4 evőkanál kanál liszt
4 kanál rum

kraldi

A hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk, a liszt mennyiségével szabályozzuk a keménységet. A tésztát vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval kb. 12 centiméteres négyzeteket vágunk. Az ábra szerint 4 lyukat vágunk bele, amelyeken áthúzzuk a sarkokat.
Forró olajban kisütjük. Vaníliás vagy fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

A receptért köszönet Dr. Mirk Máriának!

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2019 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo