A hidak városának frivol bája – Irodalmi utazás Budapesten Cornelius Hell-lel

Forrás: Zentrum

2015. március 11., szerda, 18.00 óra
Magyarországi Németek Háza (1062 Budapest, Lendvay u. 22.) 

image001 (2)
A budapesti Halászbástya páratlan dunai panorámája, tüzes cigányzene és a legendás gulyáskommunizmus: a magyar főváros képe tele van pozitív klisékkel. És ne feledkezzünk meg a paprikáról és a halászléről sem! A magyarok Ausztria kedvenc szomszédai, Németországgal is sok barátságot ápolnak. Cornelius Hell többször is bebarangolta Budapestet. Nemcsak az impozáns Várnegyedben kószál, a Duna-hidakon és az óvárosban, hanem mindennapi történeteket is mesél a magyar mentalitásról, elmondja, hogy működik különleges nyelvük és felkelti az érdeklődést a kulináris élvezetek iránt. Végére jár magyar mítoszoknak és a metropolisz olyan rejtett zugait deríti fel, amelyeket érdemes egyszer meglátogatni és sokat mondanak a városról.

 

A felolvasás az Oszták Kulturális Fórum és a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ közös rendezvénye.


DSC_0016
Cornelius Hell író, fordító és irodalomkritikus. 1956-ban született Salzburgban, Bécsben él, az 1980-as évektől kezdve újra meg újra ellátogat Magyarországra. Számos díjjal jutalmazták, többek között 1996-ban a Tudományos Publicisztika Osztrák Állami Díjával, 2007-ben a Dr. Karl Renner Publicisztikai Díj elismerő címével, 2010-ben a Műfordítók Szövetsége és a Litván Köztársaság Kultuszminisztériuma Hieronymus-díjával, illetve a Báthory István-díjjal az erdélyi magyarság szolgálatáért. 2014/15-ben a kancellári hivatal irodalmi projektösztöndíjasa. Számos művet fordított litvánból, műsorokat készített az ORF-nek és a Bayerischer Rundfunknak, kritikákat, esszéket írt és műsorokat szerkesztett a magyar irodalomról. Legújabb művei: „Lesen ist Leben. Gedanken für den Tag.“ (Wieser Verlag 2007.), „Der eiserne Wolf im barocken Labyrinth. Erwachendes Vilnius“ (Picus Verlag 2009.), „Europa erlesen: Vilnius“ (Herausgeber, Wieser Verlag 2009.), „Lesereise Budapest. Der frivole Charme der Brückenstadt“ (Picus Verlag 2012.) és „Lesereise Ungarn. Donaublick und Pusztaträume“ (Picus Verlag 2013.)

IMG_4035

 

Az új bőröndkönyvtár ünnepélyes átadása 

A budapesti Goethe Intézet a rendezvényen adja át hivatalosan a Magyarországi Németek Könyvtárának azt a bőröndökből álló könyvtári anyagot, amelyet a jövőben a némettanárok osztályaik számára kölcsönözhetnek ki. A könyvtári projektet Gisela Gibtner, a budapesti Goethe Intézet Nyelvi Osztályának vezetője mutatja be.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo