Bemutatjuk Schindler Lászlót, az MNOÖ közgyűlési tagját

Forrás: LdU

Szeretne az MNOÖ-vel kapcsolatos hírekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata „Deutsche Liste – Die erste Wahl” c. Facebook-oldalán indított sorozatának folytatásaként bemutatja a közgyűlésének egyik tagját.

Az oktatásügy és a német nemzetiségi ügy melletti elköteleződés – ez határozza meg Schindler László egész pályafutását. A pedagógus Bándon él és három évtizede a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban dolgozik. Történelem, német nyelv és irodalom, valamint néprajz szakos gimnáziumi tanár, ezen túl pedig honismereti tantervfejlesztést is tanult. Évekig vezette iskolája némettanárainak munkacsoportját, később tagozatvezető lett, 2013 óta pedig intézményegység-vezető, feladatköréhez elsősorban a német nemzetiségi oktatás ügye tartozik.

10268692_934368256573281_9144130978328816408_n

Schindler László 24 éven át faluja polgármestere volt, a helyi német nemzetiségi önkormányzatnak pedig még mindig tagja. Régóta tagja az MNOÖ közgyűlésének, oktatási bizottságának, utóbbi grémiumot a mostani választási ciklustól kezdve ő vezeti. Házas, három felnőtt gyermek édesapja.

- Hogy miért is szállok a hazai német nemzetiségi ügyért évtizedek óta síkra? – foglalja össze elköteleződését Schindler László: – Bándon nőttem fel, számunkra természetes volt, hogy teszünk a falunkért, az itteni kultúráért. Mindehhez minden bizonnyal az is hozzájárult, hogy részese lehettem három generáció – a nagyszülők, szülők, gyerekek – együttélésének. Azt hiszem, az a kötődés komoly közösségformáló erővel bír.

Schindler László a színvonalas oktatás megteremtésével, számtalan rendezvény szervezésével, sok egyéb kezdeményezéssel mind a munkahelyén, mind pedig a szülőfalujában folyamatosan síkra száll a magyarországi német önazonosság-tudat továbbviteléért, meg azért is, hogy a többségi nemzet még jobban megismerhesse a hazai németséget.

- Nagy megtiszteltetés a számomra, hogy tagja lehetek az MNOÖ közgyűlésének – mondja. – Nagy a felelősségünk az oktatásban, hiszen ez az a terület, ahol az identitás talán a leghatékonyabban közvetíthető. Ez a jövőnk szempontjából nagyon fontos. Szilárd meggyőződésem, hogy intézményeink kulcsszerepet játszanak a nemzetiségi életben. Épp ezért ehhez mind a szükséges személyi, mind pedig az anyagi feltételeket meg kell teremtenünk. Mindenekelőtt meg kell nyernünk az ügy érdekében a fiatalokat, ki kell használnunk a kedvező geopolitikai helyzetet és a munkaerő-piac jelenlegi helyzetét annak érdekében, hogy a nyelvismeret mellett minél több gyereknek adhassuk át a nemzetiségi kultúra szeretetét, az önazonosság-tudatot is. Ahhoz, hogy ezt megvalósíthassuk, meg kell nyernünk a szülőket, ellen kell állnunk az angol nyelv nyomásának, szakmailag és módszertanilag felkészült tantestületekkel kell rendelkeznünk. Így lesz utánpótlásunk.

Az oktatási bizottság elnöke a magyarországi német iskolák közötti kapcsolatok továbbjavítását tervezi, és fontosnak tatja, hogy nemzetiségi önkormányzatok iskolák fenntartóivá váljanak. Véleménye szerint lényeges továbbá, hogy Magyarországon megteremtődjön a színvonalas német nyelvű szakképzés.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo