Ékkő a Dunánál: a Várkert bazárról az MNH-ban

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Tavaly lezárult a Várnegyed felújítási projektjének első része: elkészült a Várkert bazár renoválása. A Zentrum-Programme im HdU rendezvénysorozat keretében 2015. február 11-én az egyik vezető építész, Potzner Ferenc tartott prezentációt az épületegyüttes történetéről és restaurálásáról.

IMG_8332_Fotor

Potzner Ferenc pogányi magyarországi német családból származik. A Budapesti Műszaki Egyetemen és az ELTE-n tanult. A 90-es években középületek építésében vett részt, többek között a vecsési Falusi Iskola tornacsarnokának megtervezésében is. A 90-es évek vége óta főleg műemlékekkel foglalkozik, legismertebb projektjei közé tartozik a Sándor-palota és a Zeneakadémia rekonstrukciója. Pillanatnyilag a Kiscelli Múzeum fejlesztési tervén dolgozik. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének birtokosa, számos művészettörténeti publikáció szerzője.

IMG_8361_Fotor

A Magyarországi Németek Háza rendezvénytermében tartott előadását Potzner Ferenc a bibliai Prédikátor szavaival kezdte:„Mindennek rendelt ideje van [...] ideje a rontásnak és ideje az építésnek [...]”. Az építész úgy véli, eljött az ideje a Várkert megújulásának. Számos kép segítségével mutatta be a Várnegyed egykori és jelenlegi állapotát, beszélt az először csak az újságírók által „bazárnak” nevezett épületegyüttes és a hozzá tartozó kertek létrehozásáról. A kompozíció ötlete Reitter Ferenctől származik, a végleges terveket Ybl Miklós készítette. Az előadó beszélt egyes részelemeiről, mint a Gloriette vagy az Erzsébet-lépcső, melyet állítólag a királynő kívánságára építettek meg. 1883-ban adták át az épületeket, de a századfordulóig többször kiegészítették őket.

IMG_8377_Fotor

A II. világháborúban a Várkert bazár szinte teljesen megsemmisült, 1954-ben készültek el az első újjáépítési tervek, a 60-as években a területet szobrászok műtermeként hasznosították, a híres Ifjúsági Park is itt működött.

A mostani restauráció 2012-ben vette kezdetét, nagy segítséget jelentett, hogy véletlenül felfedezték az elszámoláshoz használt tervvázlatokat. A munkálatok során figyeltek arra, hogy mindent korhűen állítsanak helyre, mégis volt olyan kritikus, aki szerint ez nem műemlék-renoválás, hanem „remake” volt. A nagyközönség viszont több mint elégedett volt a végeredménnyel.

Ez igaz volt az előadás nézőire is. A programot beszélgetés követte, melyben szakmai kérdések mellett a magyar történelem egyes aspektusai is előkerültek.

Mayer István

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo