Nagyböjt: a testi és lelki felkészülés időszaka

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Hamvazószerdával kezdetét veszi a 40 napos felkészülés a húsvét ünnepére, a nagyböjt. Ez a hat hét a megtisztulás időszaka a keresztények számára, melynek során a testi önmegtartóztatás mellett a lélek is előkészül a legnagyobb vallási ünnepre.

A 40-es szám fontos szerepet tölt be a Bibliában, gondolhatunk itt a zsidóság 40 éves pusztai vándorlására. A nagyböjt hossza Jézus pusztában töltött 40 napjára emlékeztet, melynek során háromszor kísértette meg a Sátán. Maga a böjt nem keresztény találmány, az ókori Egyiptomban és a zsidóságban is volt hasonló szokások, de a hinduizmusban is jelen van, ahogy közismert a muszlimok Ramadánja is.

nagybojt_magyarkurir

A köztudatban gyakran összemosódik a böjt és a hústilalom fogalma. A katolikus egyházban a böjtölés napi legfeljebb háromszori étkezést jelent, melynek során csak egyszer szabad jóllakni. Hústilalom idején tilos az állati eredetű ételek fogyasztása, kivételt képeznek a halak, a puhatestűek, a tej és a tojás. Hamvazószerda és nagypéntek egyszerre böjti és hústilalmi nap, de a gyermekekre és az idősekre nem kötelező érvényűek. Vasárnapokon nem böjtölnek.

Nagyböjtben régen nem rendeztek táncos-zenés összejöveteleket, házasságkötésekre sem került ilyenkor sor. A misék rendje változik, elmarad az Alleluja, a Dicsőséget is csak a nagyobb ünnepekkor éneklik. A felkészülés része a bűnbánat gyakorlata is, nem véletlen, hogy húsvét előtt hosszú sorok kígyóznak a gyóntatószékek előtt. A nagyböjtben rendezik a keresztúti ájtatosságokat, melyek során a hívők megemlékeznek Jézus Krisztus kínszenvedésének tizennégy stációjáról.

keresztut1codteainfohu

A böjt első napjához – ahogy neve is mutatja – kapcsolódik a hamvazkodás szertartása. Ennek során az istentiszteleten az „Emlékezz ember, porból lettél és porrá leszel” szavak kíséretében hamuval kenik meg a hívek homlokát. Kiemelt szerepe van a nagyböjt utolsó vasárnapjának, virágvasárnapnak. Ekkor Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek, ezért pálmaágakkal és virágokkal díszítik fel a templomot.

A protestáns egyházak nem írnak elő kötelező böjtöt, de vannak kezdeményezések, amelyeknek keretében valamilyen kedvelt szokásról lemondanak a hívek. A katolikus egyházban is kimondatlan elvárás, hogy a kötelezőn túlmenően további lemondást is vállaljon mindenki.

A böjti időszakhoz kapcsolódó magyarországi német szokás a Hutzelsonntag ünnepe. Ezt az első böjti vasárnapon tartják egyes baranyai falvakban. Nevét onnan kapta, hogy a nap hagyományos étele az aszalt gyümölcs (németül Hutzel). A fiatal fiúk e napon házról házra járva énekelték a „Hutzellied”-et, amiért kisebb adományokat kaptak. Este tüzeket gyújtottak és szalmával borított lángoló kerekeket gurítottak le a dombról. Óbányán ma is él ez a szokás.

hutzelsonntag2utazzitthon

A nagyböjt a húsvétot megelőző nagyhéttel ér véget. Nagycsütörtökön „a harangok Rómába mennek”, hogy a nagyszombat éjjeli misén visszatérjenek és dicsőítsék a feltámadt Krisztust.

Mayer István

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo