Németkéri fotográfiák: nézőcsúcs a Zentrum-rendezvényen

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Soha ennyi érdeklődő még nem volt a Magyarországi Németek Háza nagytermében, mint 2015. február 25-én, a Zentrum-Programme im HdU legutóbbi rendezvényén. Ez alkalommal Molnár József egykori németkéri fotográfus alkotásainak kiállítását nyitották meg prezentáció és kultúrprogram kíséretében.

IMGP4123_resize

Molnár József (Szepi bácsi) 1905-ben született. Kereskedőnek tanult, majd a családja boltját vezette. 1933-ban nősült meg. A fényképészetet hobbiból tanulta ki, ami akkoriban vidéken még nagy újdonságnak számított. A Molnár család ezt követően vasárnapjait a fényképezésnek szentelte. Szepi bácsi rengeteg fotót készített, melyek a németkéri élet egészét átfogják a keresztelőtől a temetésig. A II. világháborút követően a családot kitelepítették, ám a felvételeket évtizedekkel később megtalálták elkobzott házuk padlásán. A Molnár-gyűjtemény üvegnegatívokon maradt az utókorra, az anyagot Szauer Ágnes és németkéri segítők dolgozták fel. Belőle a Németek Házában látható kiállítás számára egy gazdag csokorra valót állítottak össze, a néhány tucat felvétel 1933-44 között készült.

IMGP4012_resize

A zsúfolásig megtelt rendezvényteremben Ambach Mónika, a Zentrum igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Szauer Ágnesnek, aki prezentációjában tematikák szerint mutatta be az anyagot. Bevezetésként ismertette Németkér történelmét. A települést a 12. század végén említi először írásos forrás. Neve többször megváltozott az évszázadok folyamán, a „német” előtagot a 18. század végi betelepülések után kapta. A falu lélekszáma egészen a 20. századi kitelepítésekig dinamikusan nőtt: 1944-ben 2600-an lakták a tolnai községet, ma 1800 lakosa van.

Egy falusi fotográfus sokkal fontosabb szerepet tölt be a helység életében, mint városi társai. Ő dokumentálja egyben a település történetét, jeles eseményeit, hagyatéka felbecsülhetetlen érték a helytörténet számára. Az előadásában megismerhettük a képek hátterét is, például hogy miképp zajlott egy kéri lánykérés, milyen ünnepi szokások voltak, vagy éppen miket játszott a helyi színjátszó csoport.

IMGP4132_resize

A község múltja mellett a közönség ízelítőt kapott a jelen kulturális életéből az idősebbek énekkarának és a fiatalok tánccsoportjának köszönhetően. A színvonalas produkciók nagy tetszést arattak a nézők körében, nem maradhatott el a ráadás sem a programot követően.

Ahogy a Zentrum településeket bemutató sorozatában lenni szokott, a vendégek ezúttal is némi ízelítőt kaptak a helység konyhájából, megkóstolhatták a kéri stanglit, melynek receptjét a cikk végén közöljük. Emellett kétféle helyi bor is terítékre került.

A helyszűke ellenére ismét nagyszerűen sikerült az este. A kiállítás április végéig tekinthető meg előzetes bejelentkezést követően.

Mayer István

 

Kéri stangli

Kostprobe vom Kierer Stangl

Hozzávalók: 3 tojás, 25 dkg cukor, 30 dkg liszt, 1 mokkáskanál szegfűszeg

A tojást a cukorral felverjük, majd beletesszük a liszttel elkevert tört szegfűszeget. Szükség esetén még egy kis lisztet adunk hozzá.
Jól kidolgozzuk, majd ujjnyi rudakat formázunk belőle.
Vigyázzunk a sütéssel, mert hamar megsül!


Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo