Szerezz rendes végzettséget és járd a saját utadat!

Forrás: Zentrum

Angela Merkel német kancellár egyetemistákkal találkozott az Andrássy Egyetemen

Angela Merkel német kancellár arany, zöld és kék színnel díszített fekete talárban jelent meg a budapesti Andrássy Egyetemen a 2015. február 2-i látogatásakor, mely a Szegedi Tudományegyetem ajándéka volt. A három szín az egyetem karait szimbolizálta. Áder János államfővel való találkozás és Orbán Viktor miniszterelnökkel történt beszélgetés után érkezett az AUB-re, ahol a Szegedi Tudományegyetem rektorától, Prof. Dr. Szabó Gábortól átvette a szegedi felsőoktatási intézmény díszdoktori címét. A rektor méltatta a kancellár asszony természettudósi és politikai pályáját. Angela Merkelnek többek között az európai integráció megvalósításában végzett felelős és kiemelkedő gyakorló politikusi tevékenységéért, a német-magyar kapcsolatok előmozdításáért, a tudomány támogatásáért, valamint a nemzetközi színvonalú oktatás – különösen pedig a felsőoktatás – kiemelt támogatásában végzett munkájáért ítélték oda a „Doctor Honoris Causa” címet.

16240541218_1c3ab26b33_k

Merkel asszony elismerően beszélt a Szegedi Tudományegyetemről, megemlített neves személyiségeket, mint Bibó István, Szent-Györgyi Albert és József Attila, akiket az intézménynek köszönhetünk. Németország kancellárja rövid előadást tartott, melyben beszélt a német-magyar barátságról és kiemelte, milyen fontos szerepet játszott Magyarország a vasfüggöny lebontásában. A határokon átívelő együttműködés megvalósításában nyújtott tevékenységre az AUB-t hozta példaként, amely a legkülönbözőbb nemezetek hallgatóinak biztosít találkozási lehetőséget. Angela Merkel beszélt a tolerancia fontosságáról Európában, miközben megemlékezett a párizsi terrortámadásról is. Hangsúlyozta: „A vallási, szociális vagy nemzeti kisebbségek kirekesztése, az idegengyűlölet és az antiszemitizmus nem kaphat helyet társadalmunkban: nem áshatja alá demokráciánkat, még bújtatott formában sem”.

16240478708_e3a72ebceb_k

Hat magyarországi egyetem – Andrássy, ELTE, CEU, Semmelweis, Covinus és az SZTE – száz diákja kapott meghívást az eseményre, illetve lehetőséget, hogy a kancellár asszonnyal való találkozón kérdéseket tegyenek fel neki olyan aktuális témákról, mint az ukrán krízis vagy a németországi energiapolitika, de a személyes, karrierjéhez kapcsolódó kérdéseket is megválaszolta. Elmondta, hogy a politikai változás miatt lépett át a tudományos életből a politika területére. Hangsúlyozta, hogy ilyen gyors karrier csak forradalmi időkben lehetséges. A kérdésre, hogy mit javasolna leendő politikusoknak, elmondta, hogy tanuljanak és – ahogy ő fogalmazott – szerezzenek rendes végzettséget, a politika mellett pedig hagyjanak maguknak más lehetőséget is nyitva, és járják a saját útjukat. Nőként se engedjék, hogy felülkerekedjenek rajtuk, de ne is vegyék sértésnek, ha néha kudarcot élnek meg.

16427631602_c315d187e9_k

A kérdésre, mit tart magáról a kancellár, akit Európa hangjaként is emlegetnek, Merkel asszony azt felelte, hogy Európa hangja 28 hangból áll és ő Németország érdekeit képviseli. Azonban Németországnak akkor jó, ha Európának is jó. Mindig a kompromisszumokra kell törekedni. Hangsúlyozta azt is, hogy Németország energiapolitikája egész Európa számára példaértékű. Természetesen minden ország a maga lehetőségeivel kell, hogy éljen, azonban a kezdeti nehézségekbe – pl. napenergia hasznosítása esetében -  már nem kell beleütközniük.
Orbán Viktorral való találkozója kapcsán Merkel elárulta, hogy többek között a demokráciáról és a liberalizmusról is beszéltek. A magyar miniszterelnököt olyan kollégaként jellemezte, akivel intenzív beszélgetéseket lehet folytatni, mert nyíltan kimondja a véleményét. Az európai kérdésekben ugyanakkor sikerül közös álláspontot találniuk, hiszen sok esetben elengedhetetlen az egységes fellépés.

15808249683_696b9e59ef_k

A beszélgetést követően Prof. Dr. Masát András, az Andrássy Egyetem rektora átadta a kancellárnak a Nagy Andrássy-medált. Kifejezte örömét, hogy Angela Merkel immár második alkalommal látogatott el az AUB-re. A kancellár köszönetet mondott a jelenlévőknek, majd integetve elhagyta az egyetem épületét, ahonnan a zsinagógába ment, hogy elutazása előtt a zsidó közösségek képviselőivel és holokauszttúlélőkkel találkozzon.

Ambach Mónika

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo