A magyarországi németség legszebb képei ismét Kiskőrösön




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ 2009 óta kínálja fel a lehetőséget német nemzetiségi önkormányzatoknak és kulturális egyesületeknek, hogy egy kiállítás keretében vendégül lássák a Blickpunkt legszebb és legjobb képeit, így azokat ne csak a zárórendezvényen, hanem az egész országban csodálhassák meg. Titl Péternek, Kiskőrös Német Nemzetiségi Önkormányzatának akkori elnökének köszönhetően a válogatás 2013-ban és 2014-ben is bemutatásra került Petőfi szülővárosában. A szép sorozat a nemzetiségi önkormányzat új elnöksége alatt is folytatódott: 2015. március 23-án harmadik alkalommal nyílt meg Blickpunkt-vándorkiállítás Kiskőrösön.

IMGP4452

Köszöntőbeszédében Kincses Mihályné, Kiskőrös Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke elmondta, hogy bár a német nemzetiséghez tartozók száma alacsony a városban, de a hagyományok ápolása így is fontos számukra. Szedmák Tamás, a város önkormányzatának képviseletében a Képek versenye kapcsán beszélt a Kiskőrös Képekben projektről, melynek keretében archív fotókat gyűjtenek a városról és a tervek szerint 2018-ban, a város újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából könyvet adnak ki az összegyűjtött anyagból.

IMGP4463

Grund Lajos megnyitóbeszédében bemutatta a Zentrum sokoldalú tevékenységét és a Képek versenyét. A Zentrum irodavezetője kiemelte a Blickpunkt archiválási funkcióját, hiszen a három kategóriában – fotó, archív kép és képeslap – az internetre feltöltött művek nemcsak a mostani, hanem a jövő generációinak is bemutatja a német nemzetiség múltját, jelenét, ünnep- és mindennapjait.

IMGP4466

A megnyitót a Petőfi Sándor Általános Iskola első évfolyamának német nemzetiségi osztályának zenés műsora, valamint Boldoczki Róbert trombitajátéka és Lehoczki Bettina versmondása tette még színesebbé.

A Blickpunkt-kiállítás két héten keresztül, húsvétig tekinthető meg a város Művelődési Házában.

Ajánlott hírek