Blickpunkt.hu

TrachtTag.hu

Bibliothek.hu

Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár

HomeBibliothekBemutatkozik a Magyarországi Németek Könyvtára

Bemutatkozik a Magyarországi Németek Könyvtára

Választás 2024

Információk a nemzetiségi választásokhoz

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának a 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos tájékoztatása.

Választási véghajrá: 404 településen alakulhat ősszel új német nemzetiségi önkormányzat

A június 9-i voksolás előtti utolsó ülését tartotta az országos német önkormányzat közgyűlése.

Nemzetiségi önkormányzati választások – Regisztráció, azaz a német nemzetiségi névjegyzékbe vétel iránti kérelem

A 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos információk.

Német nemzetiségi önkormányzati választások – Ismerje meg Ön is az országos lista jelöltjeit!

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának a 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos tájékoztatása.
Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Zentrum.hu olvasóinak többsége már hallott a Magyarországi Németek Könyvtáráról, néhányan már voltak is ott. De vannak olyanok, akik semmit sem vagy csak keveset tudnak róla, noha jól tudnák használni a gyűjteményt.

bibl2

A Magyarországi Németek Könyvtára pályafutását a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata könyvgyűjteményeként kezdte, 2003-ra lett belőle működő könyvtár. 2005-ben az újonnan alapított Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ része lett, máig ahhoz tartozik.

Az intézmény szakkönyvtár, azaz teljesen egy speciális témával foglalkozik, ez esetben a magyarországi németséggel ill. a Duna menti svábokkal. Célja, a lehető legtöbb magyarországi németekről szóló és tőlük származó irodalom egybegyűjtse, kiegészítve a Duna menti svábokról szóló kiadványokkal. Az állományban német nyelvű és magyar kiadványok egyaránt találhatók, nagyjából 70:30 arányban. Igyekszünk a témánkba vágó legújabb művek beszerzésével aktuálisnak maradni, szerencsére számos újonnan megjelenő könyvből kapunk tiszteletpéldányokat.

bibl4

Egy népcsoport szakirodalmához sok részterület tartozik, például a helyismeret vagy a történelem. A könyvtárban a kötetek tematika szerint vannak elrendezve, valamennyi dokumentum szabadpolcon található. A könyvek mellett rendelkezésre állnak a legfontosabb bel- és külföldi német kisebbségi sajtótermékek is (pl. Neue Zeitung és Unsere Post), DVD-ink (többnyire dokumentumfilmek) és német népzenei CD-ink is vannak. Az összesen 8000 dokumentum túlnyomó része kölcsönözhető.

bibl1

Fontos és gyakran keresett része gyűjteményünknek a családfakutatást segítő kiadványok. A kutatókat betelepítési névlistákkal (például Werner Hackeré vagy Stefan Staderé) és számos települési családkönyvvel várjuk, melyek sok időt és energiát megtakarítanak nekik.

A könyvtár szolgáltatásai közé tartozik a fénymásolási ill. szkennelési lehetőség, a könyvtárközi kölcsönzés és a Wifi-kapcsolat. Tájékoztató szolgálatként is rendelkezésre állunk, nem csak nemzetiséggel kapcsolatos témákban, minden kérdést igyekszünk megválaszolni.

A könyvtár legnagyobb erőssége, hogy Magyarországon nemigen van olyan gyűjtemény, ahol egy helyen találhatók meg a gyűjtőkörünkbe tartozó művek, ezért ideális kiindulópontja projekt- vagy diplomamunkáknak.

bibl7

A könyvtár részt vesz a Goethe Intézet kölcsönkönyvtárprojektjében, amely egy teljesen új szolgáltatást kínál: a német oktatáshoz használt olvasmányokat lehet kikölcsönözni úgynevezett „Klassensatz”-okban. További vonatkozó információk az alábbi beszámolóban olvashatók.

A hírlevelünkre feliratkozottaknak rendszeresen küldünk leveleket, melyekben a könyvtárral kapcsolatos újdonságok mellett más aktualitásokról (pl.: ünnepek, évfordulók, történelem stb.) is beszámolunk. A hírlevélre a könyvtár email-címén lehet feliratkozni.

Érdemes figyelni mind a könyvtár oldalát, mind a Zentrum-portált, ahol hetente jelentetünk meg könyvajánlót, melyben gyűjteményünk egy-egy érdekes kötetét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A könyvtár hétköznapokon az alábbi nyitva tartási rend szerint látogatható:
Hétfő: 13-16:30
Kedd: 9-12, 13-16:30
Szerda: 13-16:30
Csütörtök: 9-12, 13-16:30
Péntek: 9-13

A Magyarországi Németek Házában tartott rendezvények napján 18 óráig a rendezvény kezdetéig várjuk az olvasókat.

Barátságos légkörben várjuk valamennyi korábbi és új olvasónkat!

Magyarországi Németek Könyvtára
(a Magyarországi Németek Házában)
1062 Budapest, Lendvay u. 22.
Tel.: +36/1/354-0881
E-mail: info@bibliothek.hu
Web: www.bibliothek.hu, www.zentrum.hu

További hírek

Adonyi Sváb Ízek

Szükség van a mai modern gasztrokultúrában is a hagyományos ételekre, így ajánljuk ezt a kiadványt minden főzni tudó embernek, hogy a hétköznapok ételeit egy kis hagyománnyal fűszerezhessék meg.

Közel 80 éve történt…

Ajánljuk e kiadványt mindazoknak, akiknek családja bármilyen szinten érintett  a tragikus eseményekben, és így az évtizedeken át tartó némaságba burkolózás miatt nem ismerhették meg közvetlen hozzátartozóik történetét.

Muskovics Andrea Anna: Buda-vidék présház- és pincekultúrája

Egy tanulmány minden bor- és pincekultúrát kedvelőnek, valamint a magyarországi németek néprajza iránt érdeklődőnek .