Irodalmi utazás Budapesten

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Zentrum-Programme im HdU sorozat keretében március 11-én ismét egy érdekes felolvasáson vehettek részt a vendégek. A rendezvény a Magyarországi Német Kulturális is Információs Központ és az Osztrák Kulturális Fórum Budapest együttműködésében valósult meg. A két intézmény már hosszabb ideje dolgozik együtt. A sikeres kooperációnak köszönhetően hívták meg Budapestre Cornelius Hell osztrák írót, kritikust és fordítót, aki két, Budapestről ill. Magyarországról írt könyvéből olvasott fel részleteket.

IMG_8740

Az esten Dr. Susanne Bachfischer, az Osztrák Kulturális Fórum Budapest igazgatója konferálta fel és mutatta be Cornelius Hellt. A szerző, aki litván fordítóként, irodalomkritikusként és kulturális műsorok készítőjeként is ismert, Salzburgban él, de jól ismeri Budapestet és Magyarországot, élményeiről két könyvet is írt. Számos rangos kitüntetés birtokosa, például a Tudományos Újságírás Osztrák Állami Díjáé és a fordítók litván Hieronymus-díjáé.

IMGP4305

Magától a szerzőtől tudhatták meg a nézők, hogy az irodalmi utazások ötlete a kiadótól származik, célja, hogy írók benyomásai segítségével ismertessék meg az egyes városokat és országokat az olvasókkal. Cornelius Hellnek már a kiadó kérése előtt is jelentek meg írásai Magyarországról és Budapestről, mégsem volt egyszerű feladat könyvvé formálni azokat. Végül két kötet lett belőle, az első, 2012-ben megjelent kizárólag Budapesttel foglalkozik, míg a második (2013) az egész ország területén szerzett élményeket oszt meg.

Cornelius Hell számos szöveget olvasott fel a két kötetből, melyek között vidámak és szomorúak egyaránt voltak. Különösen nagy tetszést arattak a magyar nyelv nehézségét taglaló észrevételei, de figyelemre méltók voltak a magyar gasztronómiáról vallott nézetei is. Egy másik részletben összehasonlította a két dunai várost, Bécset és Budapestet: egyértelműen látszott, hogy az író le van nyűgözve a magyar fővárostól. A komolyabb szakaszokat az utolsó részben olvasta fel. Tanulmányozta Budapest zsidó történetét és vizsgálta a holokausztot, amelyben Magyarország is dicstelen szerepet játszott.

A felolvasást beszélgetés követte a nézőkkel. Különösen érdekessé tette, hogy a közönség soraiban magyarok, osztrákok és németek is ültek, volt egy olyan hölgy is, aki 30 év után települt vissza Budapestre. Kiderült továbbá, hogy Hell Pécsett magyarországi németekkel is találkozott, és hogy a New York Kávéházat szebbnek tartja a bécsi kávézóknál.

Mayer István

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo