Spieltrieb – a Goethe Intézet projektje a játékokról

Forrás: Zentrum

Spieltrieb, azaz Játékösztön a neve a Goethe Intézet új projektjének, amely most Budapesten is megvalósításra kerül.

1-spieltriebmain+gorilla

Napjainkban a játék annyira szerves része mindennapjainknak, mint soha korábban. A gyermekektől az idősekig minden korcsoport életében jelen vannak játékos elemek, legyenek azok kidolgozott számítógépes programok, kisebb, közösségi hálókon játszható játékok mint pl. a Farmville, vagy az okostelefonok játékalkalmazásai. Játékfejlesztésre ma akár annyi pénzt is kiadnak, mint korábban nagyszabású filmes produkciókra. A digitális játék szakma világszerte felfutóban van. Ezt nem utolsósorban a hatalmas anyagi és technikai ráfordítás és az egyre gyarapodó összegű befektetések igazolják. Néhány éve külön szakot indítottak számítógépes játékok fejlesztésére. A mindennap és a játék összekapcsolódása is ismert jelenség, gamifikációnak nevezik. A projekt során nem csak az üzleti aspektus kap figyelmet, hanem a kulturális diskurzus is. A Goethe Intézet kiállításokkal, koncertekkel és fesztiválokkal szeretné megközelíteni a jelenséget.

st3

Budapesten a projekt keretében a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban tekinthető meg a Volker Morawe és Tilman Reiff művészpáros nyolc installációjából összeállított no pain no game című tárlata. A kölni //////////fur//// művészduó munkáival pontosan rámutat a művészet és a játék kapcsolódási pontjára és fizikailag érezhetővé teszi a művészetet. Példa erre a kiállított flippergép, amelyben sisakban kell visszaütni a szemmagasságban lévő golyót. Ily módon tulajdonképpen testközelbe kerül a játékos magával a játékkal. A kiállításon helyet kapott a világ legkisebb közösségi hálója is. A rendezvény egyik csúcspontja a PainStation – egy interaktív játékállomás -, amely összeköti a fájdalmat és a számítógépes játékot.
A no pain no game kiállításon túlmenően a Spieltrieb projekt során rendezik meg április 10-én a Játékok Hosszú Éjszakáját, amelyen a látogatók díjnyertes játékokat próbálhatnak ki a Catan telepeseitől a Carcassonne-ig.

A projekt videóajánlója:

Az időszaki kiállítás 2015. március 19-től május 10-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeum -Kortárs Művészeti Múzeumban. A Spieltrieb vándorprojekt, amelyet a korábbi, varsói és ljubljanai állomások után most Budapesten tartanak meg. További 2015-ös állomásai Prága, Pozsony, Kassa, Tallinn és Vilnius lesznek.

Moritz Karn

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo