Vidám hangolódás a húsvétra

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Jókedvű húsvéti tojáskeresésre invitálták a Budapest XVIII. kerületében élő gyerekeket szombat délelőtt. Március 28-án fel is sorakoztak a Bókay kertben, hogy a rajt után annyi  húsvéti tojást és csokinyulat gyűjthessenek be, amennyit csak tudnak. A szülők és nagyszülők nevetve figyelték, ahogy a kicsik és nagyok kis kosárkával, zacskóval, vagy sapkával a kezükben szaladgáltak, hogy megtalálják az eldugott finomságokat.

IMGP4727

A vidám összejövetelt a kerületi német nemzetiségi önkormányzat és a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Németszármazású Polgárainak Egyesülete közösen szervezte, amely az első közös programjuk volt, és amelynek sikere máris további együttműködést sejtet.
„Mivel sok német nemzetiségi és kéttannyelvű iskola és óvoda van a kerületünkben, ezért számos gyerekprogramot kínálunk” – mondta Molnár Hajnalka Anna, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke. – „Négy évvel ezelőtt még nehezebb volt megmozgatni az embereket, de egyre több vendég jön. Például akkoriban a Márton-napon 60 résztvevő volt, legutóbbi alkalommal már olyan 400.”
A rendezvények mindig az év adott időszakához kapcsolódnak, mint például többek között az olvasás éjszakája, a karácsonyi barkácsolás, a német nemzetiségi tábor vagy a sváb táncház. Az egyesület minden évben bált rendez, az egyesület kórusának is számos fellépése van.

IMGP4601

A húsvéti programon a gyerekek barkácsolhattak és húsvéti szokásokkal is megismerkedhettek. Volt tojásdobálás, amikor a bátrak tojást dobtak egymásnak: akinél eltörött, kiesett a versenyből, a legügyesebb pedig kis ajándékot kapott. Két csapat mérkőzött meg az ún. vecsési tojásfutásban. Itt tojásokat kellett sértetlenül egy vizes teknőbe szállítani, az a csoport győzött, amelyik a piros tojást elsőként épségben a tartályba juttatta.

IMGP4853

Természetesen volt étel-ital is, a vendégek finom házi süteményeket kóstolhattak. Míg a gyerekek tojást festettek és kis húsvéti díszeket készítettek, a felnőttek beszélgettek. Igazán jól sikerült a rendezvény, ami egyben azt is bizonyítja, hogy a magyarországi német hagyományokat a nagyvárosban is lehet ápolni.

Ambach Mónika

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo