Bemutatjuk a Jakob Bleyer Helytörténeti Gyűjteményt

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A magyarországi német kiállítóhelyek közül az egyik legszebb a budaörsi Jakob Bleyer Helytörténeti Gyűjtemény, és az ott végzett szakmai munka miatt az egyik legfontosabb is. Ebben a cikkben bemutatjuk a múzeumot és betekintést adunk Budaörs történetébe.

SAM_0977

A közvetlenül Budapest mellett fekvő várost a 18. század első felében népesítették be németekkel. Budaörs hagyományosan bortermelő vidék volt, de az 1880-as évek filoxérajárványa után többnyire csak csemegeszőlőt és gyümölcsöket termesztettek. Utóbbiakból különösen az őszibarack tett szert hírnévre. A terményeket többnyire a főváros piacain értékesítették. Nemcsak a mezőgazdaság virágzott Budaörsön: jelentős volt a kisipar, néhány nagyobb gyár is működött a városban, mint például az 1852-ben megnyitott pezsgőüzem. 1738-ban vette kezdetét a Nepomuki Szent János-templom építése. A város mai napig leglátványosabb egyházi ünnepe az úrnapja, amikor a körmenet útját pompázatos virágszőnyeggel díszítik fel. A város rendkívüli hatást gyakorló látványossága az először 1933-ban előadott passiójáték a Kőhegyen (ld. német). Legközelebb 2016-ban lesz látható.

kisszoba1

A Jakob Bleyer Helytörténeti Gyűjtemény mai helyén 1987-ben nyitotta meg kapuit. Az épületet, a két szobával és oldalhelyiségekkel rendelkező parasztházat 1888-ban húzták fel. Az első, kisebb szobában a látogatók a város múltját bemutató képeket és dokumentumokat tekinthetnek meg. Néhány játékot is találhatunk itt, amelyeket múzeumpedagógiai foglalkozásokon használnak.

Ebből a helyiségből érkezünk a „tisztaszobába”. Ami ezt megpillantva egyből szembetűnik, hogy milyen fontos volt a korábbi budaörsiek számára a vallásosság. Számos szentkép és szobrocska található itt, egy kis oltárféle is tanúskodik az ősök jámborságáról. Nem hiányozhat a házi áldás sem. A két ágyat hagyományos módon magasan vetették meg. A ruhásszekrény, melyben jellegzetes budaörsi viseleteket tekinthetünk meg, 1906-ban készült. Az ablakok az utcára néznek.

A tisztaszoba mögött található a nyitott kéményes konyha. A szokásos fazekasmunkák mellett egy manapság ritkán látható tárgy is van itt, egy mángorló. Az itt kiállított babakocsi is nagyon szép, ahogy a kis kredenc is. Gyönyörű a Budaörsre jellemző tálas díszes tányérjaival és csészéivel. A lakók ebben a szobában mosakodtak, mivel nem volt külön fürdőhelyiség.

A múzeum hátsó szobájában tartják az időszaki kiállításokat. A mostani, őszig megtekinthető tárlat, a bortermeléssel foglalkozik. Mint már említettük, a filoxérajárványig Budaörs virágzó bortermelő vidék volt. A szobában berendezték egy pincehelyiség mását, ahol egykor a férfiak összegyűltek borozni és kártyázni. A szoba másik felében a borászat kellékei láthatók: szőlőprés, daráló és egyéb eszközök. Az információs tábláknak köszönhetően a látogatók részletes képet kapnak a város borászatának történetéről.

A helytörténeti gyűjtemény anyaga sokszínű és jól reprezentálja elődeink életét. A belépődíj alacsony – mindössze 200 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 100 Ft, sőt, a városból érkező gyerekcsoportoknak ingyenes.

kisszoba2

Kapcsolat:
Jakob Bleyer Helytörténeti Gyűjtemény
2040 Budaörs, Budapesti út 47/1
Tel./Fax: 06 23 440 217
E-mail: info@heimatmuseum.hu
Web: www.heimatmuseum.hu
Facebook: www.facebook.com/JakobBleyerHeimatmuseum

Mayer István

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo