Élj a lehetőséggel, alakítsd magad a jövődet!

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Közös képzési projektet indít a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és az Ulmi Ipari és Kereskedelmi Kamara

A magyarországi német nemzetiségi középiskolák végzős diákjai számára új kezdeményezésbe vágott bele az MNOÖ és az Ulmi Ipari és Kereskedelmi Kamara (IKK). Közös projektjük mottója: „Élj a lehetőséggel, alakítsd magad a jövődet!”. A célcsoportba tartozó, érettségit tett fiatalok a jövő tanévtől Ulmban (Baden-Württemberg tartomány/Németország) kezdhetik meg tanulmányaikat. Ideális feltételekkel működő duális képzés és nagyszerű szakmai kilátások várják őket, amennyiben április 13-ig jelentkeznek a programba és bizonyos követelményeknek megfelelnek.

IMG_0451

- Azért vagyok itt, hogy kedvet csináljak Önöknek Ulm városához – ezzel kezdte előadását az Ulmi Ipari és Kereskedelmi Kamara képzési osztályának vezetője. Dr. Thomas Frank nemrégiben az MNOÖ budapesti hivatalában, majd a pécsi Koch Valéria Iskolaközpontban járt, hogy a német nemzetiségi középiskolák végzőseit a német – magyarországi német képzési projektről tájékoztassa. – Két tényen alapszik a programunk: Önöknek itt Magyarországon kitűnő német nyelvtudással rendelkező fiataljaik vannak, hiszen az óvodától a gimnáziumig folyamatos a németoktatás. Mi Ulmban viszont komoly hiányt szenvedünk szakemberekben, ami a gazdaságunk dinamikus fejlődését veszélyezteti. Kérem, ragadják meg a lehetőséget, építsenek karriert az Európai Unió leggyorsabban fejlődő régiójában! Ehhez az MNOÖ és az IKK támogatására is számíthatnak.

A tájékoztatón jelen lévő fiatalok, azok szülei és tanárai a jelentkezés folyamatáról és egy esetleges németországi szakképzés körülményeiről is tájékozódhattak. Megtudhatták, hogy aki élni szeretne a lehetőséggel, annak mindenekelőtt egy online kompetenciamérésen kell átesnie, amelynek segítségével rávilágítanak az adott tanuló erősségeire és kulcskompetenciáira. Az eredmények ismeretében, következő lépésként személyes beszélgetésre invitálják a jelentkezőt, hogy kiválaszthassák a személyiségéhez leginkább illő szakmát. Ezt követően nyáron egy hónapos gyakorlatra kerül sor Németországban, és majd csak az után kell a tanulónak végleg eldöntenie, szeretne-e részt venni a 2015. szeptember 1-jén induló képzésben.

IMG_0460

Úgynevezett duális szakképzésről van szó, amely elméleti oktatásból és szakmai gyakorlatból áll. Ez a rendszer Németországban hatékonyan működik. Sikere leginkább annak köszönhető, hogy a tanuló a gyakorlatát olyan cégnél tölti, amely elkötelezetten gondoskodik jövőbeni szakembereiről, azaz bizonyos, hogy a tanulóévek után munkavállalóként alkalmazza is a gyakornokait. Ez a cég számára azért előnyös, mert a szakképzett utánpótlás a vállalkozás szakmai elvárásainak tökéletesen megfelel, miközben az adott fiatal gond nélkül kap állást. Az ipari és kereskedelmi kamara eközben azt felügyeli, hogy az iskola, a gyakorlati hely és a tanuló közötti együttműködés zökkenőmentes legyen.

Építőgép-gyártó vállalat, gyógyszergyár, vagy épp űrrepülés- és védelmi technológiával foglalkozó gyár – csak néhány példa az Európa- és világszerte piacvezető cégekre, amelyek gyakorlati helyként és majdani munkahelyként részt vesznek a projektben. A fiatalok összesen 122 szakma közül választhatják ki a hozzájuk legjobban illőt. A képzés a szakmától függően 24 vagy 42 hónapig tart. Az ösztöndíjasok a szakmai segítség mellett nyelvi és pedagógiai támogatást is kapnak annak érdekében, hogy minél hamarabb be tudjanak illeszkedni az új környezetükbe, bővüljön a nyelvtudásuk, és a képzésük minél sikeresebben zárulhasson. Az MNOÖ és az IKK arra biztatják a fiatalokat, hogy éljenek ezzel a – hosszú távú elköteleződést nem is igénylő – lehetőséggel, hiszen az többféle utat nyit meg számukra a jövőben. Egyrészt képessé teszi őket arra, hogy karriert építsenek Németországban, megnyitja előttük azt az utat is, hogy a későbbiekben egyetemi diplomát szerezzenek, végül pedig az is minden további nélkül elképzelhető, hogy a szakképzés befejeztével mégiscsak inkább hazatérnek Magyarországra, hogy friss, korszerű tudással felvértezve a hazájukban kezdjenek dolgozni.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo