Kihirdették a Lenau-borverseny eredményeit

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

2015. április 10-én került sor a pécsi Lenau Házban a magyarországi német borászok részére rendezett borminősítő verseny ünnepi díjátadójára. Az idei évben 17 borász összesen 50 mintával nevezett.

A március 23. és 27. között leadott mintákat Csepeli Zoltánné, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének nyugalmazott osztályvezetője, Fekete Péter, az Országos Borminősítő Intézet borászati felügyelője és Bakó Attila, Pécs Vidéke Hegyközség hegybírója, minősítette.

Jury_Von Links_n_Rechts_Péter Fekete_Klara Csepeli_Attila Bakó

„A 2014-es év sok új kihívás elé állította a borászokat. A március végi szokatlan meleg hamar beindította a vegetációt, amit azonban az áprilisi lehűlés megállított, így végeredményként a növekedés normalizálódott. A nyár a megszokottnak megfelelően indult, azonban az utóbbi évtizedek legcsapadékosabb nyarává alakult át. A magas hőmérséklet és páratartalom azonban kiváló táptalaj a gombák és baktériumok számára, többek között a szőlőre rendkívül veszélyes lisztharmat számára is. Ezt követően a gazdáknak a szüretet követően fel kellett ismerniük, hogy a vártnál alacsonyabb cukortartalommal bír a szőlő. Mindezen faktorok már predesztináltak egy minőségi és mennyiségi visszaesést. A bírálat során azonban meg kellett állapítanunk, hogy a legtöbb borász sikerrel vette az akadályokat és a hibák többsége is részben javítható. A leadott 50 minta közül 28, tehát több, mint 50% ezüst- illetve aranyminősítést kapott! Más borversenyekkel összehasonlítva ez egy kiemelkedően magas szám, ami a Lenau Ház által szervezett tradicionális borminősítés rangját is mutatja.” – jellemezte az évet és a versenyt Csepeli Zoltánné, a szakmai zsűri elnöke.

Preise_Urkunden

A Legjobb fehérbor díját a pilisborosjenői Gábeli György nyerte el a 2014-es Irsai Olivér borával.
A Legjobb rosébor kitüntetéssel a mecseknádasdi Makk Péter 2014-es Pinot Noir Rosé-ja került díjazásra.
A Legjobb vörösbor cím a Bock Pincészet 2011. évi Bock Cuvée borát illeti.

Az eredményhirdetés után a vendégek számára a szervezők egy vacsora keretén belül szabad kóstolást biztosítottak a nevezett borokból. A borászok így egymás között és a zsűri tagjaival is megoszthatták tapasztalataikat.

A borminősítő verseny a Nikolaus Lenau Közművelődési Egyesület szervezésében került megrendezésre.

Szeitz István

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo