Az anyanyelv biztonságában


Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A 11. országos német nemzetiségi szavalóverseny döntőjéről

Immár tizenegyedik alkalommal gyűlt össze egy sportcsarnoknyi ember Budapesten, a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégiumban, hogy tizenkét évfolyam mintegy kétszáz diákjainak szurkoljanak. Múlt pénteken, május 15-én került ugyanis sor az országos német nemzetiségi szavalóverseny döntőjére, amelynek során kiderült, melyek azok a magyarországi tanulók, akik a legmeggyőzőbben tudnak német nyelvű szövegeket – verseket és prózát – előadni.

A versenyzőket korosztály szerint, illetve aszerint, hogy irodalmi nyelven vagy nyelvjárásban szavaltak-e, tíz kategóriába sorolták. A tíz zsűri tehát az egész országból legjobbnak bizonyult 198 szavalót hallgatta meg.

Tápai Ildikó házigazda, a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium igazgatója köszöntötte a vendégeket. A gyerekeknek azt kívánta, a szavalatok segítségével ők is érezzék meg és élvezzék az anyanyelvünk kínálta biztonságot.

886090_851821134896965_5367286579831448443_o

Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke ünnepi köszöntőbeszédében megköszönte a tanulók, azok szülei, a pedagógusok, a zsűritagok és a szervezők munkáját és kiemelte: a nyelv és a kulturális értékek ápolása számunkra, magyarországi németek számára elengedhetetlen a továbbéléshez. Az elnök örömteli hírrel is szolgálhatott: elmondta, a jövő tanévtől kezdve a Német Nemzetiségi Gimnázium is az országos német önkormányzat által fenntartott iskolák sorába kerül.

11233172_851821304896948_100551225968748077_n

Az egyes zsűrik azonos kritériumok alapján értékelték a produkciókat: a szép kiejtést és pontos hangsúlyozást értékelve, az elszavalt szövegeknek a gyermekek korához való illőségét, valamint az előadás gördülékenységét figyelembe véve adták meg pontjaikat.

Az eredmények kihirdetésére és az ünnepélyes díjátadóra minden egyes zsűri egy-egy tagot küldött a színpadra, aki röviden tolmácsolta az általa képviselt csapat véleményét. Általános meglátás volt, hogy tapasztaltak egyetlen gyenge produkciót sem, és, hogy művek széles palettájáról jó érzékkel válogatott szövegeket szavaltak a gyerekek. Az egyik zsűritag kiemelte: igazán nagyszerű dolog az, ha valaki kívülről tanul meg irodalmi műveket, műrészleteket, azt a tudást ugyanis a nagybetűs életbe is „magával viszi” és akár harminc év elteltével is emlékezhet még rá. Egy másik zsűritag elragadtatva mesélte, miként utazta be egyetlen óra leforgása alatt Pilisvörösvártól Véméndig az egész országot, és élte újra a nyelvjárási történetek által azt a világot, amelyben még a dialektusok használata természetes volt, amikor az emberek még népviseletet hordtak, és amikor a világ még rendben volt.

Minden kategória győztese a nagyközönség előtt szavalatát még egyszer előadhatta. A kategóriánkénti első három helyezettek értékes könyvjutalomban részesültek, a győztesek pedig októberben egy baden-württembergi körutazáson vehetnek részt.

Az eredményeket itt találják >>>

Fotógaléria >>>

A rendezvény támogatói a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a budapesti Goethe Intézet voltak.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo