Kétszázmilliós kormányzati támogatásból újulhat meg a Magyarországi Német Színház

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Az MNOÖ saját tulajdonába fektetne be

Kétszázmilliós támogatást ítélt meg a kormány a szekszárdi Magyarországi Német Színház (DBU) teljes körű rekonstrukciójára – ezt május 19-én a teátrumot fenntartó Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a tolnai megyeszékhelyen jelentette be. A közös sajtótájékoztatón a támogatás és a tervezett DBU-felújítás részleteiről Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Heinek Ottó, az országos német önkormányzat elnöke, Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti szószólója, Frank Ildikó, a színház igazgatója, valamint dr. Gábor Ferenc, Tolna megye főjegyzője tájékoztatta a sajtó munkatársait.

DBU

- Meghozta első gyümölcseit a nemzetiségek parlamenti jelenléte – Soltész Miklós államtitkár e gondolattal kezdte a sajtótájékoztatón tartott beszédét, a szóbanforgó fejlesztést pedig a kormány és a nemzetiségek közös erőfeszítése eredményének nevezte. Kiemelte: a felújítandó színház a hazai németség nyelvének és kultúrájának továbbörökítésében is fontos szerepet tölt be. Mint elmondta, 2015-ben a kormány összesen 441 millió forintot különít el az országos nemzetiségi önkormányzatok beruházásainak, valamint intézményei felújításának támogatására. És miután a magyarországi németek az elmúlt években nem részesültek ilyen jellegű támogatásban, az a döntés született, hogy a szekszárdi színház ezúttal jelentős finanszírozásra számíthat.

Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti szószólója a többi közt arra is emlékezetett, hogy a nemzetiségek 2016-ban kétmilliárd forinttal több támogatást kaphatnak a központi költségvetésből. Örvendetesnek nevezte továbbá, hogy az Országgyűlés nemzetiségi bizottságának tagjai egyöntetűen a DBU-felújítás 200 milliós támogatása mellett tették le voksukat.

- A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata már megalakulásakor megfogalmazta autonómiakoncepcióját, amely szerint kulturális intézményeket is saját fenntartásába kíván venni – ezt már Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke mondta. – A Magyarországi Német Színház az említett kulturális intézmények közül az egyik legfontosabb, mivel mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek nemzetiségi és nyelvi identitásának megőrzésében lényeges feladat hárul rá.

Pressekonferenz_sajtótájékoztató_1

Heinek Ottó a sajtótájékoztatón azt is hangsúlyozta, hogy a tolnai teátrum felújítása már régóta esedékes, hiszen az elmúlt két évtizedben nem esett át átfogó rekonstrukción. A támogatás összegét az országos német önkormányzat legalább 10-15%-os önrésszel egészíti ki, ezáltal mind az épület, mind a színpadtechnika teljesen megújulhat. Az építkezés egyébként a tervek szerint még az idén megkezdődik, jövőre pedig akár be is fejeződhet. Az előadásokról az átmeneti időszakban sem kell a közönségnek lemondania, a DBU ugyanis alternatív fellépőhelyszínt keres a környéken.

Pressekonferenz_sajtótájékoztató_2

Az elnök mindemellett azt is kiemelte, hogy az MNOÖ a színházépület jelenlegi tulajdonosának, a Tolna Megyei Önkormányzatnak jelezte, igényt tart az ingatlanra. Egyelőre azonban nem dőlt el, hogy ingyen átveheti-e az épületet, hogy azután immár a saját tulajdonába fektethessen be. A téma az elmúlt hónapok során a megyei önkormányzat elnökével és a főjegyzővel folytatott tárgyalások ellenére sem került a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének napirendjére – annak ellenére, hogy mind a nemzetiségi törvény, mind pedig a nemzeti vagyonról szóló törvény kifejezetten lehetővé teszi az efféle ingyenes tulajdon-átruházásokat, és, hogy a megye amúgy sem tud mit kezdeni az épülettel. A sajtótájékoztatón jelen lévő megyei főjegyző szerint a megyei önkormányzat közgyűlése várhatóan június végén tárgyalja a kérdést.

Pressekonferenz_sajtótájékoztató_3

A DBU igazgatója röviden ismertette a színház művészeti koncepcióját. Frank Ildikó hangsúlyozta: egyik legfontosabb célcsoportjuk a fiatalok, akiket a tapasztalatok szerint leginkább kortárs darabokkal lehet megnyerni. A teátrum vezetősége egy-egy évad megtervezésekor messzemenően figyelembe veszi a publikum visszajelzéseit – ennek, valamint a nagyszámú tájelőadásnak köszönhető, hogy a nézőik száma az elmúlt évek során jelentősen nőtt.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo