„Khipfüsmarn”, grízsmarni

Forrás: Pilisi Sváb Hírmondó

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Pilisi Sváb Hírmondón a tavasszal Pilisszentivánon megtartott sváb főzőtanfolyam kapcsán újabb receptek jelentek meg.

Szentiváni Khipfüsmarn

Hozzávalók:
6 szikkadt kis kifli
2 tojás
5 dkg cukor
5 dl tej
1-2 kanál liszt, csipet só
4 dkg zsír a sütéshez

A tojások sárgáját a cukorral és a tejjel kikeverjük. A szikkadt kifliket karikára szeljük, majd beleforgatjuk a tojásos tejbe. Kb. fél órát áztatjuk. Többször átkeverjük, hogy egyenletesen ázzon minden darab. Ha nem szívta fel az összes tejet, 1-2 kanál lisztet is keverhetünk hozzá. Közben egy csipet sóval habbá verjük a fehérjét, majd az áztatott kiflihez keverjük. Felhevített zsiradékon addig sütjük-pirítjuk, míg szép aranybarna lesz. Opcionálisan lehet beletenni áztatott mazsolát, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat.

grizsmarn

Szentiváni grízsmarni

Hozzávalók:
30 dkg búzadara
5 dkg cukor
½ l langyos tej
3 tojás
1 cs. vaníliás cukor
4 dkg zsír a sütéshez

A grízt, cukrot, sót a langyos tejbe belekeverjük és állni hagyjuk, amíg a gríz magába szívja a nedvességet (2-3 óra). Akkor belekeverjük a három tojás sárgáját és a vaníliás cukrot, majd végül a habbá vert fehérjéket. A masszát a felhevített zsírban lassú tűzön kevergetve megpirítjuk.

Köszönet a receptért Dr. Mirk Máriának!

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo