Misch-emlékkiállítás nyílt az MNH-ban

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

2015. május 6-án Misch Ádám-emlékkiállítás nyílt a Magyarországi Németek Házában. Schuth János, a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége (VUdAK) első elnöke beszédében a magyarországi német művészeti mozgalom úttörőjének nevezte az 1995-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt képzőművészt.

IMGP5450

A soroksári művész – Bartl Józseffel és Lux Antallal együtt – részt vett a magyarországi német művészek első, 1979-es kiállításán Pécsett, mely később a VUdAK megalapításához is vezetett. Misch Ádám nemcsak a szövetség alapítótagja, hanem képzőművészeti szekciójának elnöke is volt. Bel- és külföldön egyaránt elismerést szerzett a VUdAK-nak, a KünstlerGilde Esslingen e. V.-val fennálló gyümölcsöző együttműködés alapjai is az ő nevéhez köthetők, segítségével többek között Berlinben, Stuttgartban és Esslingenben állíthattak ki magyarországi német művészek.

A kiállítás anyagát, mely átfogó betekintést nyújt Misch Ádám művészi munkásságába a képzőművész özvegye, Misch-Heim Márta bocsátotta rendelkezésre. A megnyitón jelen volt a művész családja is.

IMGP5462

Schwarz-Misch Ildikó megnyitó beszédében arról beszélt, hogy lányaként milyennek látta, élte meg Misch Ádámot. A képzőművész elismert tanítómester is volt, habár ritkán javított: azt akarta, hogy mindenki saját maga jöjjön rá, mi fontos és mi elhanyagolható. Senkit sem akart közvetlenül befolyásolni. Ezért több képének címet sem adott, mivel szerinte azok csak befolyásolják a nézőt. Azoknak a kiállított alkotásoknak a neveit pedig, melyek rendelkeznek eggyel, nem tették ki, hogy ezáltal is teljesítsék a művész kívánságát.

IMGP5472

Misch Ádám ezt vallotta magáról: „Elsősorban képzőművész vagyok, a magyarországi német kötődésem valahol mélyen bizonyosan befolyásol. Végülis német iskolába jártam, megtanították nekem a gót betűket, amelyek szépsége és szigora időről időre felidéződik bennem… Aki két kultúrában nőtt fel, annak mindkettőt el kell fogadnia és mindkettő mellett hitet kell tennie”.

A hivatalos program után a Zentrum és a VUdAK közös rendezvényének látogatói megcsodálták a kiállítást és kellemes hangulatú beszélgetést folytattak a látottakról és hallottakról. Az est zenei keretéről Csurkulya József gondoskodott cimbalomjátékával.

IMGP5471

A kiállítás június 19-ig tekinthető meg a Magyarországi Németek Háza rendezvénytermében.

Grund Lajos

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo