Vitázik a világ ifjúsága Magyarországon – 5. országos döntő

Forrás: Goethe-Institut

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A budapesti Ryan Anna meggyőző retorikai képességeinek köszönhetően megnyerte a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő magyarországi döntőjét

Egy izgalmas szócsatának lehettünk tanúi 2015. május 22-én Budapesten, a német nyelvű vitavetélkedő magyarországi döntőjében. Bevezessék-e Magyarországon az állami tankönyv-monopóliumot? A négy legjobb magyar vitázónak erre a kérdésre 24 perce volt, ennyi idő alatt kellett meggyőzniük álláspontjukról a vitapartnereket és a zsűrit. Ryan Anna, az ELTE Trefort Ágoston Gimnázium tanulója elkápráztatta a jelenlévőket vitapartnereire való odafigyelésével és meggyőző érvelésével az állami tankönyv-monopólium bevezetése ellen, ezért megnyerte az 5. magyarországi döntőt.

Debatte-1

A második helyezett Dörner Csengével, a Német Nemzetiségi Gimnázium diákjával együtt képviseli Magyarországot a nemzetközi döntő-héten 2015. október 19-24. között Rigában. Ott találkoznak az észt, lett, litván, lengyel, orosz, cseh és ukrajnai döntősökkel és a nemzetközi vetélkedő dobogós helyeiért szállnak vitába egymással.

Az Andrássy Egyetem tükörtermében a közönség izgatottan hallgatta a vitákat, és nagy tapssal értékelte az eredményt. A nézők között díszvendégek is jelen voltak, mint Pröhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztérium helyettes államtitkára, Klaus Riedel, a budapesti Német Nagykövetség követe és Günter Saathoff, az EVZ vezetőségi tagja. Pröhle Gergely fővédnök a nyitóbeszédében megállapította: „Végső soron semmi nem múlik a vitatémán, hanem a tanárok és a tanulók elkötelezettségén.”

Landessiegerinnen Csenge Anna

A Vitázik a világ ifjúsága projekt közép- és kelet-európai fiatalokat ösztönöz arra, hogy aktuális társadalompolitikai kérdéseket kritikus szemmel vizsgáljanak meg. A németül folyó viták során a tanulók nemcsak megmutathatják, de fejleszthetik is németnyelv-tudásukat. A Vitázik a világ ifjúsága vetélkedőt Magyarországon 2010 óta rendezik meg. Ebben a tanítási évben 16 iskolából több mint 450 tanuló vett részt.

A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő – közép és kelet-európai országos vetélkedő – a Goethe-Institut, a Stiftung „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft”, a Gemeinnütige Hertie-Stiftung és a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen közös projektje, melyet Magyarországon a Hanns-Seidel-Stiftung, az E.ON Hungária, a Magyarországi Németek Önkormányzata, a Konrad-Adenauer-Stiftung, az ÉMÁSZ és az Európai Parlament Greens/EFA frakciója támogat.

Gruppenbild

5. országos döntő: Vitázik a világ ifjúsága Magyarország

1. hely: Ryan Anna, ELTE Trefort Ágoston Gimnázium Budapest
2. hely: Dörner Csenge, Német Nemzetiségi Gimnázium Budapest
3. hely: Schlink Melinda, Deutsche Schule Budapest
4. hely: Caules Anna, Deutsche Schule Budapest

További információk a Vitázik a világ ifjúsága projektről >>>

További információk a Facebookon (auf Deutsch) >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo