A Német Színház ügyét is tárgyalta a Közgyűlés

Forrás: tolnamegye.hu

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése június 26-án tartotta ülését, amelyen szó volt többek között a megyei kitüntető díjak odaítéléséről, az értéktár bizottság tevékenységéről, illetve a Német Színház tulajdonjogának ingyenes átadásáról is.

_DSC1782

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) 2012. óta önállóan működteti a Tolna Megyei Önkormányzat tulajdonában álló szekszárdi Német Színházat, melynek felújítására 200 millió forint támogatást kapott a nemzetiségi önkormányzat a kormánytól. A MNOÖ a megyei önkormányzathoz fordult a színház tulajdonjogának ingyenes átadását kérve.

A Tolna Megyei Önkormányzat mind a kultúra ügyét, mind a nemzetiségek segítését szívügyének tekinti, éppen ezért hozzájárul a megye egyetlen színháza hosszú távú működési feltételeinek megteremtéséhez.

A német önkormányzat kérése kapcsán egyeztetésekre került sor, melyeket a megyei közgyűlés június végi döntésével zártak le. Ennek értelmében a megyei önkormányzat határozott időre – 2030-ig – meghosszabbítja a németek fenntartói jogait. Ezzel egyidejűleg az ingatlan tulajdonjogának ingyenes átadására is sor kerül, azzal a kitétellel, hogy a fenntartói jogok – 2030-as – megszűnésével a tulajdonjogok is ingyenesen visszakerülnek a megyéhez.

Az ülésen döntés született egy önkormányzati nonprofit kft. megalakításáról, amelynek célja, hogy a megyei kistelepülések projektmenedzsmenti feladatainak elvégzését segítse a 2014-20-as uniós fejlesztési időszakban.

A Közgyűlés jóváhagyta azt az előterjesztési javaslatot, amely az oroszországi Voronyezs megye és Tolna megye között létrejövő együttműködési megállapodást foglalja magában. A paksi bővítés kapcsán már országos és helyi szinten is köttetett együttműködés, a területi szintű megállapodás pedig további lehetőséget biztosít a kapcsolat elmélyítésére, főként a gazdaságfejlesztés jegyében.

A testület a Tolna Megyei Értéktár Bizottság idei első féléves tevékenységéről szóló beszámolót is meghallgatta. Dr. Say István, a bizottság elnöke örömmel jelentette be, hogy az előterjesztés beküldése és az ülés közötti időszakban 34-ről 37-re emelkedett a települési értéktárak száma. Ez bizonyítja, hogy egyre több település tekint hangsúlyos kérdésként a helyi értékek megőrzésére, védelmére.

Az ülés témája volt többek között a járásszékhelyek integrált településfejlesztési stratégiáinak (ITS) véleményezése is. Az erről szóló előterjesztést a Közgyűlés egyhangúan támogatta, hiszen az egész megye érdeke, hogy a járási szintű fejlesztések összhangban álljanak egymással, melynek megvalósulását a megyei önkormányzat koordinációs tevékenységével segíti elő.

Zárt ülés keretében döntöttek a Közgyűlés tagjai a szeptember 1-jei megyei kitüntető díjak odaítéléséről.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo