Győzött a svábokról szóló dokumentumfilm

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Első díjjal jutalmazták dokumentumfilm kategóriában László Gábor Ez volt a sorsom című alkotását a II. Savaria Filmszemlén Szombathelyen. A rendezvényt június 12-13-án tartották az AGORA-Savaria Filmszínházban. A Szombathelyi Médiaközpont által rendezett filmes eseményre dokumentumfilm, kisjátékfilm és némafilm kategóriában összesen hatvanhat filmet neveztek. A zsűriben három neves filmrendező, Szalai Györgyi, Halmy György és Koltay Gábor értékelte a filmeket.

laszlogaborsavaria

László Gábor 26 perces dokumentumfilmje Kápolnapusztáról, a Fejér megyei sváb szellemfalu szomorú történetéről szól. Az 1944 telén bevonuló szovjet hadsereg a teljes férfi lakosságát kiirtotta, a nők és gyerekek elmenekültek, a túlélők nagy részét a háború után német származásuk miatt kitelepítették. Ma már csak egy ház romjai és egy emléktábla emlékeztetnek a falu egykori lakóira.

savaria

A dokumentumfilm 2015. március 25-én a Magyarországi Németek Házában a Zentrum-Programme im HdU rendezvénysorozat keretében is látható volt. A filmvetítésen jelen volt László Gábor, aki mesélt a forgatáson szerzett tapasztalatiról is. (Beszámolónk a rendezvényről itt olvasható >>>)

savariadij

A Híradó riportja László Gáborral a díjátadót követően (3 perc 35 másodperctől) itt látható >>>

A díjazott film a rendező-operatőr jóvoltából a Magyarországi Németek Könyvtárában is megtalálható.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo