Kócpeti – újraértelmezve

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Félelmetes férfialak vörös kordzakóban, amint ollóval hadonászik, hozzá különös zene – ahogy elhagyja a színpadot egy vérző, síró fiút hagy maga után, akinek levágták az ujjait.

IMGP6105

A jelenet horrorfilmbe illő, valójában azonban a Magyarországi Német Színház Kócpeti című gyermekelőadásából való. Az eredeti könyv valóban nem egyszerű alapanyag: Heinrich Hoffmann 1845-ben kiadott művében 10 novella szerepel, melyek szórakoztató módon mutatják be a gyerekeknek, mi történik, ha nem tartják magukat a szülők által felállított szabályokhoz. Sok történet az engedetlen kisfiú vagy kislány halálával ér véget.

IMGP6109

A Magyarországi Német Színház interpretációjának, Boglári Tamás rendezésében, sikerült olyan módon feldolgozni az anyagot, hogy nem rémítette meg a gyerekeket, hanem megnevettette őket. Az imént említett Konrad, aki siratja elvesztett ujjait, például – miután elmondta édesanyjának, mi történt – meggyógyul, és nagyon megörül ismét ép kezének.

IMGP6078

Vele együtt örült az a mintegy 400 gyerek, aki a Budapesti Német Önkormányzat meghívásának eleget téve június 3-án részt vettek az ingyenes német nyelvű színielőadáson. Az évente megrendezett programot ezúttal a csepeli önkormányzattal együttműködésben szervezték, helyszíne az ottani Munkásotthon Művelődési Ház színházterme volt, amely szép hátteret adott a nagyjából 50 percnyi, felszabadult nevetésben gazdag szórakozásnak.

Hanns Guck-in-die-Luft, a repülő Robert és mások történeteit sok humorral, esetenként helyzetkomikummal tarkítva adta elő a Boglári Tamásból, Melissa Hermannból és Sili Károlyból álló szereplőgárda. Csernák Zoltán Samu külön a darab számára komponált különböző műfajú vidám dalai újra meg újra derűs légkört teremtettek az előadás során.

IMG_9091

Különböző segédeszközöket is alkalmaztak, hogy modern környezetbe helyezzék a némileg megkopott Kócpetit: egy jelenetet például UV-fényes előadásként valósítottak meg. A nevelési célzatú könyvvel szemben a színdarabban a szórakoztatást állították előtérbe. A részben drámai cselekmény ellenére tehát nem korhatáros előadásról van szó, a Kócpeti a legkisebbeket is újra meg újra jóízűen megnevetteti.

Lea Lauxen

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo