Pünkösdi vigasságok

Forrás: kornye.hu

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Olyan még nem volt, hogy a rossz időjárás miatt elmaradt volna a pünkösdi vigadalom és a májfa kidöntése Környén – mondogatták az idősebbek vasárnap délután, hiszen az eltelt napok esőzése okozott némi aggodalmat a szervezők körében. Végül a bizakodók jóslata vált valóra: a Nap felülkerekedett a felhőkön, s igazán kellemes időben kezdődhetett meg a mulatság a Közösségi- és Tájháznál.

kornye.hu_2punkosd

Évtizedekkel ezelőtt talán megszámlálni is nehéz lehetett, hány májusfát állítottak Környén az éj leple alatt a csoportokba verődött fiúk a lányos házaknál. A májusfa, a természet megújhodásának a szimbóluma az udvarlási szándékot jelezte, s egyben szerelmi ajándékként is szolgált, az ifjú hölgyek pedig, akiknek otthona előtt május elsején szalagokkal feldíszített májfa állt, büszkén dicsekedhettek a falubelieknek.

kornye.hu_3punkosd

Ma már a kisebb településeken is elvétve látni szerelmes fiúk által állított májfákat, a hagyományt Környén jó ideje a Német Nemzetiségi Önkormányzat ápolja, amely 2015. május 24-én, vasárnap a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesületével karöltve pünkösdi vigasságokra csalogatta a falubelieket.

kornye.hu_13punkosd

A hagyományos „menetrenddel” szakítva ezúttal elsőként a Közösségi- és Tájháznál danolták, táncolták ki a májfát, majd indult a zenés felvonulás a főtérre, amely teljesen benépesült a pünkösdi vigasságok hírére.

kornye.hu_31punkosd

Jól tudták a régiek, ilyenkor meg kell állni egy pillanatra. A nagy nyári munkák előtt ünnepelni kell. Köszönteni az új életet, imádkozni a bő termésért, gyermekáldásért. Erre szolgált a pünkösd, a húsvét utáni ötvenedik nap – köszöntötte a mulatságba érkezőket Tirhold Kármen, a nemzetiségi önkormányzat elnöke, s ajánlotta figyelmükbe a fellépő Német Nemzetiségi Dalkör, Hagyományőrző Gyermekcsoport, Szivárvány Tánccsoport és Schwung Tanzgruppe produkcióit, melyek ezúttal is ízelítőt adtak a környeiek generációkon átívelő hagyományőrzéséből.

kornye.hu_88punkosd

A műsort és a májfadöntést idén is Pünkösdi batyusbál követte a főtéren, ahol a talpalávalóról, s a vendégek szórakoztatásáról a Schwowischi Buam zenekar gondoskodott.

salamon

További képek >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo